Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Generál a právnici podvádzali darcov ľudských orgánov

ilustračné foto
ilustračné foto

JERUZALEM - Izraelská polícia zatkla šesť mužov, ktorí sú podozriví z obchodovania s ľudskými orgánmi. Sú medzi nimi dvaja právnici a jeden armádny generál vo výslužbe.

Informovala o tom izraelská tlač. Gang zadržali na severe krajiny. Na políciu sa obrátila päťdesiatročná žena z Nazaretu. Odpovedala na arabský inzerát, v ktorom darcovia za obličku sľubovali 100 tisíc dolárov. Prešla vyšetrením, ktoré malo zistiť, či je vhodným darcom. Potom ju vraj odviezli do jednej krajiny vo východnej Európe, kde jej obličku vyoperovali. Peniaze mala dostať po návrate do Izraela, ale to sa nestalo. Polícia tvrdí, že podobných prípadov je viac.

Pátranie potom odhalilo veľmi dobre organizovanú skupinu obchodníkov, agentov a právnikov. "Operujú po celom Izraeli, nielen na severe. Oslovujú ľudí cez miestne média a internet. Agenti získajú údaje o čakateľoch na transplantáciu a ponúknu im služby," povedal nemenovaný policajný predstaviteľ.

Za obličku vraj od príjemcov žiadajú 120 tisíc dolárov. Darcovia sú veľmi často vo finančnej tiesni a väčšinou dostanú iba preddavok. V lepších prípadoch to bolo 10 tisíc dolárov, v tých horších vôbec nič. Pred operáciou podpisujú zmluvu a falošné vyhlásenie o príbuzenskom vzťahu k príjemcovi, čo vraj vyžadujú krajiny, kde im orgán vyoperujú.

Potom prejdú vyšetrením, pri ktorom ich rozdelia podľa krvných skupín a ďalších kategórií. Na operácie ich odvezú do východnej Európy, na Filipíny a do Ekvádoru. Krátko potom sa vracajú do Izraela, často s komplikáciami, ale bez zdravotnej dokumentácie.

Polícii sa podarilo upozorniť niekoľko ľudí, ktorí sa práve chystali vycestovať, aby si dali vyoperovať orgán, že sú obeťami kriminálneho gangu. Niektorých zastavili doslova v poslednej chvíli na Ben Gurionovom letisku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu