Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vyklonovali prasa s geneticky modifikovanými orgánmi

BRATISLAVA - Juhokórejský vedecký tím vyklonoval prasa s geneticky modifikovanými orgánmi pre uľahčenie ich transplantovania ľuďom. Informoval o tom dnes vedúci tímu Lim Gio-Pin.

Ako dodal, tím zo štyroch univerzít a dvoch výskumných inštitútov využil kmeňové bunky prasiat. Podarilo sa im tak úplne blokovať "alfa-gal" gén, ktorý spôsobuje odmietnutie transplantovanej látky príjemcom. Práve imunitná reakcia s následným odmietnutím orgánu je najväčšou prekážkou v úspešnej transplantácii. Prasacie orgány sú na zákrok dobre prispôsobené, ale obsahujú molekuly, ktoré v ľudskom tele spúšťajú odmietnutie. Ľudské protilátky sa na tieto molekuly okamžite naviažu a transplantovaný orgán zničia.

Vedci a vedkyne vyklonovali menší druh prasaťa. Samec menom Xeno sa narodil začiatkom apríla. Vedecký tím použil takmer identickú technológiu ako použili v USA, kde ako prví v roku 2002 vyklonovali geneticky pozmenené prasa. Namiesto dvoch "alfa-gal" génov malo zviera len jeden. Pokusy o jeho úplné odstránenie boli doteraz neúspešné. "Verím, že naša metóda bola trochu lepšia. Xeno nám pomôže zhromaždiť technológiu a prostriedky, ktoré môžu byť použité na produkciu mnohých miniprasiat dobrej kvality," uviedol Lim Gio-Pin. Tím chce vyklonovať aj samicu prasaťa s geneticky modifikovanými orgánmi. Párením by sa tak mohlo narodiť viac takýchto jedincov. Testovanie na ľuďoch by podľa Lima mohli odštartovať v roku 2012, pre komerčné využitie bude tento spôsob dostupný zhruba o päť rokov neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu