Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čína: Popravení sú darcovia orgánov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Jupiterimages)

PEKING - Čína v spolupráci s Červeným krížom odštartovala nový národný program darcovstva orgánov, aby znížila svoju závislosť na orgánoch, ktoré odoberajú popraveným väzňom.

Väčšina transplantácií sa totiž v Číne uskutočňuje z orgánov pochádzajúcich od odsúdených na smrť. V stredu o tom informovali štátne médiá. Nový systém privítala Svetová zdravotnícka organizácia a ďalšie ľudskoprávne organizácie, ktoré Peking kritizovali za netransparentné a neetické získavanie orgánov.

Námestník čínskeho ministra zdravotníctva Chuang Ťie-fu verejne priznal, že väčšina transplantátov pochádza od odsúdencov na smrť. Podľa ľudskoprávnych organizácií je od popravených väzňov až 90 percent darovaných orgánov, podľa denníka China Daily je to 65 percent. Chuang zároveň zdôraznil, že väzňov k ničomu nenútili a orgány darovali dobrovoľne. Zároveň však pripustil, že na smrť odsúdení trestanci "nie sú vhodným zdrojom orgánov na transplantácie". Čína už v roku 2007 zakázala odoberanie orgánov väzňom, pokiaľ príjemcovia nepatria do ich rodiny, toto nariadenia sa však zjavne nedodržiavalo.

Nový systém darcovstva orgánov, ktorý spustili v utorok, priamo spojí možných darcov s príjemcami a zahŕňa aj zverejnenie zoznamu čakateľov na transplantáciu. Systém už spustili v desiatich provinciách vrátane Šanghaja. Počet darcov orgánov v Číne značne zaostáva za dopytom. Dôvodom je čínsky zvyk, ktorý nepripúšťa odňatie orgánov pred pochovaním. Od roku 2003 údajne dobrovoľne darovalo orgány len 130 ľudí, na transplantáciu však čaká vyše milióna Číňanov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu