Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Prahe zatkli bossa gruzínskej mafie, požiadal o azyl

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA – Česká cudzinecká polícia zatkla pred dvoma týždňami v Prahe údajne jedného z najvyšších bossov gruzínskej mafie Georgia Chmelidzeho (50).

Zadržali ho na letisku pri bežnej colnej kontrole. Jeho rodná krajina na neho v januári vydala medzinárodný zatykač kvôli obvineniu z vydierania a príslušnosti k podsvetiu, uviedol denník Právo.

„Vydierania sa mal dopustiť tak, že z pozície zločineckej autority poslal štyroch svojich podriadených za rektorom Gruzínskej národnej univerzity, pričom od vlaňajšieho októbra do decembra pod hrozbou zabitia od neho požadovali najprv sumu 20 tisíc eur. Neskôr mu prisľúbili, že ho nechajú na pokoji po zaplatení 50 tisíc eur,“ povedala novinám hovorkyňa pražského mestského súdu Martina Lhotáková.

Rektorovi podľa nej nakoniec zavolal sám Chmelidze a chcel, aby zaplatil, pričom „vyjadril svoje pohoršenie nad tým, že musel byť ako zločinecká autorita rušený touto záležitosťou“. Podľa hovorkyne kriminálnej polície Pavly Kopeckej mala byť suma vlastne akýmsi výkupným za prežitie gruzínskeho rektora. „Bola to vyložene výmena za život," dodala hovorkyňa.

Vo vlasti za to Chmelidzemu teraz hrozí až sedemnásťročné väzenie. Lhotáková spresnila, že mestský súd už 12. marca na návrh prokuratúry poslal Gruzinca do predbežnej väzby a potom by ho mali vydať do rodnej krajiny. Podľa hovorkyne cudzineckej polície Kataríny Rendlovej ale Chmelidze požiadal v Česku o azyl a jeho žiadosť by teda mohlo rýchle vydanie zabrzdiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu