Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po olympiáde požiadali o azyl Japonci, Rus aj Maďari

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Sedem zahraničných divákov zimných olympijských hier vo Vancouveri požiadalo v Kanade o azyl, napísal americký denník The Wall Street Journal. Podľa neho je to dôkazom známej skutočnosti, že žiadatelia o azyl to v tejto krajine majú ľahké. Je tak vraj pravdepodobné, že počet zahraničných divákov olympiády, ktorí sa rozhodnú zostať v Kanade, ešte porastie.

Denník v tejto súvislosti uviedol, že ešte nedávno patrili medzi najčastejších žiadateľov o azyl v "krajine javorového listu" Česi. Kanada sa prívalu utečencov z Českej republiky, ale aj Mexika vlani v júli začala brániť obnovením vízovej povinnosti. Český prezident Václav Klaus potom na protest proti tomu na olympiádu nepricestoval, pripomenul americký denník.

Počas olympiády podľa neho v Kanade z radov návštevníkov požiadali o azyl dvaja Japonci, jeden Rus a štyria Maďari. Práve Maďarsko pritom teraz nahradilo Českú republiku a Mexiko na popredných priečkach rebríčka žiadateľov o azyl.

Kanadský minister pre imigráciu Jason Kenney v súvislosti s "olympijskými" utečencami uviedol, že súčasné benevolentné podmienky žiadostí o azyl nahrávajú zneužívaniu systému. Prípad dvoch žiadateľov z Japonska potom podľa kanadského denníka The Globe and Mail označil za "smiešne".

The Wall Street Journal podotkol, že v Kanade môže o azyl  požiadať takmer každý, pokiaľ nie je považovaný za bezpečnostné riziko. Ľudia, ktorí nemôžu dokázať, že pre to majú dôvod, sa musia nakoniec vrátiť do svojej vlasti. V Kanade sa to týka 60% žiadateľov. Než sa ale ich prípad prešetrí, čo môže niekedy trvať aj roky, môžu zostať v krajine a majú nárok na sociálnu podporu.

"Naozaj potrebujeme vytvoriť systém pre utečencov. Dávame im jasný signál, že tu môžu žiadať o azyl, dostávať pomoc, pracovné povolenie, niekedy aj zostať aj niekoľko rokov a snažiť sa získať trvalý pobyt," povedal Kenney. Podobne sa vyjadroval aj po minuloročnom obnovení vízovej povinnosti pre Česko, situácia sa však odvtedy nezmenila. Kanada teraz naopak vážne uvažuje o opätovnom zavedení víz pre Maďarsko, aj keď by vraj k tomuto kroku pristúpila ako k poslednej možnosti.

Doterajší počet žiadateľov o azyl z radov divákov olympijských hier, ktoré sa skončili v nedeľu, je ale aj tak oproti utečeneckým vlnám, ktoré sprevádzali iné športové podujatia v Kanade, zanedbateľný. Pri Panamerických hrách vo Winnipegu v roku 1999 napríklad krajina dostala 1350 takýchto žiadostí, pri Frankofónnych hrách v Ottawe Gatineau o tri roky neskôr ich bolo dokonca 1592.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu