Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

150 tisíc ľudí zostalo po silnej búrke bez prúdu

Krúpy veľkosti golfovej loptičky padali počas búrky v austrálskom Perthe
Krúpy veľkosti golfovej loptičky padali počas búrky v austrálskom Perthe

PERTH - Lokálne bleskové povodne a zosuvy pôdy spôsobila prudká búrka, ktorá v pondelok večer zasiahla západoaustrálske mesto Perth. Živel potrhal elektrické vedenie a prerušil dodávky elektriny pre asi 150 tisíc obyvateľov.

Informoval o tom dnes britský spravodajský server BBC a agentúra AP. Búrku sprevádzalo mohutné krupobitie, prívalové dažde a nárazy vetra s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu. Za sedem minút na zem spadlo také množstvo vody, ktoré takmer zodpovedá úhrnu mesačných zrážok.

Krúpy vo veľkosti golfovej loptičky rozbíjali okná a sklá automobilov. Na letiskovom terminále v Perthe sa zrútila časť strechy a odlety museli dočasne zastaviť. Voda zaplavila nemocnice a niektoré školy dnes zostali zatvorené.

Škody sa odhadujú na 100 miliónov austrálskych dolárov (67,5 milióna eur). "Čo si pamätám, bolo to najhoršie počasie od povestnej májovej búrky v roku 1994, ktorú sprevádzali silné vetry a rozsiahle výpadky dodávok elektrickej energie," povedal premiér štátu Západná Austrália Colin Barnett austrálskemu spravodajskému serveru ABC.

"Dúfam, že poškodenie dodávok energie nebude tak veľké, ale tuším, že tentoraz sú oveľa väčšie škody na budovách a bytoch," povedal. Perth je jedno z najodľahlejších austrálskych veľkomiest.

Tohtoročné leto je v Austrálii historicky jedným z najsuchších, ale podľa meteorológov sa ďalšie búrky nedajú vylúčiť.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu