Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poslanec vyzýva k reforme prehnitého systému

Sídlo britského parlamentu v Londýne
Sídlo britského parlamentu v Londýne

LONDÝN - Traja labouristickí poslanci a bývalí ministri tvrdili v rozhovoroch nakrúcaných skrytou kamerou, že sú ochotní vymeniť svoj vplyv za tisícové sumy a vyvolali tak ďalší rozruch na britskej politickej scéne len pár týždňov pred parlamentnými voľbami. Ich bývalí kolegovia vo vláde tvrdia, že sú ich správaním zdesení a opozície žiada vyšetrovanie.

Novinári z nedeľníka The Sunday Times a televízie Channel 4 sa vydávali za predstaviteľa americkej firmy, ktorá hľadá lobistov. Bývalý minister dopravy Stephen Byers tak tvrdil, že je "niečo ako taxi k prenájmu", že môže zohnať dôverné informácie z premiérovho úradu, prípadne zariadiť ďalšie služby za až 5000 libier (cca 6000 eur) za deň. Bývalá ministerka zdravotníctva Patricia Hewittová a niekdajší minister obrany Geoff Hoon si svoj vplyv cenili na 3000 libier denne (cca 3600 eur).

Hoon a Hewittová, ktorí už nebudú v nadchádzajúcich voľbách kandidovať, popreli, že by porušili parlamentné pravidlá. Byers už druhý deň volal zástupcom domnelej firmy, že v rozhovore preháňal. Napriek tomu celá záležitosť vyvolala značný rozruch. Prichádza po škandále okolo kontroverzných poslaneckých náhrad, ktorý pobúril voličov a oslabil vládnych labouristov, hoci sa týkal všetkých strán.

"Čo si, preboha, mysleli, že robia," reagoval minister financií Alistair Darling. "Bol som tým zdesený," vyhlásil minister zahraničia David Miliband. Vodca opozičných konzervatívcov David Cameron vyzval k oficiálnemu vyšetreniu celej záležitosti, zatiaľ čo predák liberálnych demokratov Nick Clegg vyzval k "reforme celého prehnitého systému".

Administratívny výbor Dolnej snemovne vlani varoval, že neurčitá pravidlá umožňujú bývalým ministrom "beztrestne" využiť dôverné informácie k finančnému zisku. Všetky parlamentné strany už pred terajšou aférou tvrdili, že chcú sprísniť pravidlá pre lobistov a obmedziť lobistické aktivity bývalých členov vlády.

Podľa terajších kritizovaných regulí môžu poslanci pracovať pre súkromné firmy, ale musia hlásiť svoje zárobky. Špeciálny parlamentný výbor tiež musí schváliť bývalým ministrom každé platené zamestnanie počas dvoch rokov po ich odchode z vlády. Ministri by tiež nemali byť počas jedného roka po odchode z ministerskej funkcie lobisti vo svojom odbore.

Všetci "pristihnutí" sú stúpenci bývalého premiéra Tonyho Blaira a Hutton s Hewittovou nedávno viedli neúspešný vnútrostranícky puč proti premiérovi Gordonovi Brownovi. Miliband aj Darling patria k Brownovmu krídlu v labouristickej strane, ktorá pred voľbami zaostáva v prieskumoch za konzervatívcami.

Novinári oslovili 20 poslancov, vrátane siedmich toryovcov. Tí ale boli varovaní, keď jedna z oslovených konzervatívnych poslankýň začala niečo tušiť, že ide o provokáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu