Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Británia darovala JAR milión libier na nákup kondómov

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Veľká Británia darovala Juhoafrickej republike milión libier (cca 1,2 milióna eur) na nákup prezervatívov, ktoré by mali zabrániť šíreniu choroby AIDS. JAR tento rok potrebuje odhadom miliardu prezervatívov. Krajina, ktorá v lete organizuje majstrovstvá sveta vo futbale, počíta tiež so zvýšeným dopytom zo strany zahraničných fanúšikov. Napísal to na internete britský spravodajský server BBC.

O príspevku na nákup kondómov v utorok v Londýne krátko po návšteve prezidenta JAR Jacoba Zumu v Británii informovala britská vládna organizácia Oddelenie pre medzinárodný rozvoj (DFID), ktoré tak "podporuje vedenie JAR a jeho snahu zvrátiť prúd epidémie". Podľa britského denníka The Daily Telegraph budú peniaze stačiť na nákup 42 miliónov kondómov.

Vírus HIV, ktorý chorobu AIDS spôsobuje, má v krajine s viac ako 48 miliónmi obyvateľov odhadom 5,7 milióna ľudí. JAR je epidémiou HIV najpostihnutejšou krajinou na svete.

Kvôli majstrovstvám sveta vo futbale by podľa odhadov mala do krajiny pricestovať 450 000 cudzincov. Juhoafrický činiteľ Victor Ramathesele vo februári na zdravotníckej konferencii organizovanej svetovou futbalovou federáciou (FIFA) povedal, že krajina sa na ich príchod pripravuje. "Bude tu radostná nálada a ... mohol by vzniknúť viac ako bežný dopyt po opatreniach ako sú kondómy," povedal Ramathesele.

Vláda juhoafrického prezidenta Zumu je chválená za to, že sa pustila do boja proti HIV a AIDS. Predchádzajúca administratíva totiž spojitosť medzi HIV a AIDS popierala a ako lieky odporúčala jesť repu alebo cesnak. Aktivisti bojujúci s AIDS však kritizujú trojnásobne ženatého Zumu za to, že ide zlým príkladom, keď splodil nemanželské dieťa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu