Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SNS: Ak podľa USA diskriminujeme Rómov, mali by si ich zobrať

Ján Slota a Anna Belousovová
Ján Slota a Anna Belousovová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana odmieta tvrdenia Ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov amerických, v ktorého správe sa uvádza, že Slovensko má problém s rómskou menšinou v oblasti dodržiavania ľudských práv.

"Toto tvrdenie je absolútne scestné, pretože problém je úplne opačný. Stačí si pozrieť posledné prípady, keď Cigáni zaútočili na tie najbezbrannejšie obete ako napríklad v Kútoch, kde dvaja mladíci dobili dôchodcu na smrť. Jeden z nich pritom v čase, keď mal byť vo výkone trestu odňatia slobody," uviedla podpredsedníčka strany Anna Belousovová. Ako sa píše v stanovisku strany, "pokiaľ USA tvrdí, že ide o diskrimináciu, môžu prijať aspoň stotisíc Cigánov a naučiť ich pracovať a žiť ako ľudia". Ako ďalej dodala Belousovová, "Cigáni si musia uvedomiť, že peniaze nie sú zadarmo, tak ako to vidí každý pracujúci človek". Zopakovala, že Rómovia vo zvýšenej miere páchajú trestné činy, kradnú a útočia na slušných ľudí, od ktorých pochádzajú peniaze na sociálne dávky. Belousovová znova apelovala na to, aby sa kriminalita evidovala aj na základe rasy. SNS bude tiež presadzovať, aby recidivistov monitorovali elektronickými náramkami, ktoré budú sledovať ich pohyb.

Ministerstvo zahraničných vecí USA vo štvrtok vydalo najnovšiu Správu o ľudských právach (Human Rights Report), v ktorej zhodnotilo stav dodržiavania ľudských práv vo svete v roku 2009. Medzi kritizovanými krajinami bolo aj Slovensko, ktorému vo svojej správe úrad venoval takmer 25 strán.

Ako ministerstvo v úvode na margo Slovenska uviedlo, vláda rešpektuje ľudské práva svojich občanov, avšak niektoré oblasti sú stále problémové. Medzi ne aj naďalej patrí údajné zlé zaobchádzanie s rómskymi podozrivými, dĺžka predbežného zadržiavania, obmedzovanie slobody vierovyznania, obavy týkajúce sa integrity súdnictva, korupcie vo vláde, na úrovni samospráv a v zdravotníctve, ale aj násilie páchané na ženách a deťoch či spoločenská diskriminácia a násilie páchané na Rómoch a príslušníkoch iných menšín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu