Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odborníci: V rómskych osadách by malo pomáhať viac pracovníkov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - K zlepšeniu života ľudí v rómskych osadách by pomohol vyšší počet sociálnych pracovníkov. V teréne by malo pracovať niekoľko tisíc ľudí, teda omnoho viac, ako v súčasnosti.

Vyplýva to z ankety medzi odborníkmi. Potrebu posilniť stavy sociálnych pracovníkov potvrdil aj úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Ministerstvo práce však zatiaľ s výrazným rozšírením počtu špecialistov v osadách nepočíta.

V súčasnosti pôsobí v sídlach, kde žijú ľudia neraz v nevyhovujúcich hygienických podmienkach a chudobe, asi 300 terénnych sociálnych pracovníkov (TSP) a zhruba ďalších 350 asistentov TSP. Komunitám pomáha aj zhruba 60 pracovníkov zdravotnej výchovy a necelých 400 asistentov učiteľov. Početnejšia pomoc by mohla podľa expertov prispieť k tomu, aby sa ľudia z osád postupne zapojili do bežného života, čo by v budúcnosti mohlo znižovať napríklad náklady na sociálne dávky. Od nich sú v súčasnosti závislí vo výraznej miere. Deťom zase chýbajú základné sociálne návyky a aj preto dosahujú slabšie výsledky v školách.

"Budeme potrebovať z dlhodobého hľadiska rádovo tisíce ľudí," povedal o sociálnych či komunitných pracovníkoch Ladislav Oravec z Nadácie Milana Šimečku, ktorý sa problematike venuje dlhodobo. Ukázalo sa podľa neho, že na miestach, kde už pracovníci pôsobia, sa jednoduchšie presadzujú napríklad projekty zamerané na zlepšenie bývania a ďalšie aktivity.

Podobne sa vyjadril aj vysokoškolský pedagóg z Trnavskej univerzity René Lužica. "V osadách by mali pôsobiť celé tímy pracovníkov," poznamenal. Bolo by tak možné viesť obyvateľov osád k väčšej zodpovednosti či pracovným návykom.

Viac terénnych pracovníkov by privítal tiež úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity. "Súčasný počet terénnych sociálnych pracovníkov nie je dostatočný," poznamenala Kristína Lempochnerová z odboru zahraničných vzťahov a komunikácie s verejnosťou.

Napríklad mimoparlamentná strana Sloboda a Solidarita, ktorá si pomoc osadám zahrnula do volebného programu, považuje za potrebné, aby v každej osade okrem terajších špecialistov bolo v priemere zhruba šesť komunitných pracovníkov. Pri viac než 600 existujúcich osadách by mohlo ísť v prepočte asi o štyri tisícky ľudí.

Ministerstvo práce, ktoré zastrešuje čerpanie európskych peňazí na prácu súčasných TSP a ich asistentov, zatiaľ razantné rozšírenie terénnych služieb v osadách nepredpokladá. Prípadní záujemcovia však stále môžu žiadať o grant na prácu komunitných pracovníkov, uviedla Daniela Rodinová z mediálneho odboru ministerstva.

V osadách či sídlach oddelených od väčšinového obyvateľstva žije podľa odhadov zhruba polovica z viac než 300.000 slovenských Rómov. Premiér Robert Fico (Smer-SD) tento týždeň vyhlásil, že situáciu by mohli zlepšiť internátne školy pre deti z osád. Odborníci však už v minulosti namietali, že doposiaľ kabinet nepredložil žiadny konkrétnejší návrh, kto by mal školy financovať. Dostal by sa do nich navyše zrejme len zlomok zo všetkých detí z osád.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu