Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko je nespokojné s výukou v slovenčine v Maďarsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo nespokojnosť s úrovňou vyučovania v slovenskom jazyku v Maďarsku. Odvolalo sa pritom na stanovisko Rady Európy, podľa ktorého bude v Maďarsku údajne ťažké zachrániť menšinové jazyky pred zásadným úpadkom.

Slovenská diplomacia očakáva, že Budapešť sa bude usilovať zabrániť nepriaznivému stavu v oblasti menšinových jazykov.Informoval o tom hovorca slovenského ministerstva zahraničia Peter Stano.

 "Slovenská republika je znepokojená najmä konštatovaniami správy, ktoré sa týkajú prístupu Maďarska k udržaniu a výučbe, respektíve k bilingválnemu vyučovaniu v slovenskom jazyku na území Maďarskej republiky. Očakávame, že Budapešť v spolupráci s Radou Európy vyvinie maximálne úsilie na realizáciu jej odporúčaní s cieľom zabrániť prehlbovaniu nepriaznivého stavu, v akom sa nachádzajú menšinové jazyky v Maďarsku," upozornilo ministerstvo.

 Uplatňovanie práv národnostných menšín či prípadné zásahy proti nim zvyčajne ovplyvňujú dlhodobo napäté vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Časť slovenských politikov napríklad upozornila, že na školách na Slovensku je na dostatočnej úrovni zabezpečená i výučba v jazyku maďarskej národnostnej menšiny.

V Maďarsku naopak podľa nich dochádza k čoraz väčšej asimilácii tamojšej komunity Slovákov aj pre nedostatky vo výuke v jazykoch národnostných menšín. Na kritiku Budapešti zasa narazila vlaňajšia novela zákona o štátnom jazyku, ktorá znovu umožňuje pokutovať nepoužívanie slovenčiny.

Slovenská strana výčitky odmietala. Vláda však napokon reagovala na sporné výklady zákona schválením návrhu zásad, ktoré určujú, v akých prípadoch môžu úrady, inštitúcie, firmy a podnikatelia dostať pokutu od 100 do 5000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu