Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V autobusoch a vo vlakoch uviazlo vyše 6 tisíc ľudí!

Husté sneženie vo Francúzsku
Husté sneženie vo Francúzsku

BARCELONA/TOULOUSE - Silné sneženie, v tomto ročnom období nezvyčajné, opätovne zasiahlo severovýchodné Španielsko a južné Francúzsko. Prevádzka na komunikáciách je medzi oboma krajinami znemožnená, cesty sú namrznuté a tisícky ľudí zostalo zablokovaných. Informovala o tom agentúra AFP. V Katalánsku na severovýchode Španielska sú to najväčšie prívaly snehu za posledných 25 rokov.

Na severovýchode Španielska a na juhu Francúzska je neprejazdných 40 ciest a prevádzka na diaľniciach je úplne zablokovaná. Barcelonské letisko muselo zrušiť 21 letov a deväť presmerovať inam. Sneženie sprevádzal silný vietor. Zvážanie žiakov do škôl v Katalánsku dnes bolo úplne zrušené a takmer 170 000 detí sa tak dnes vôbec do školy nedostalo.

Katalánske regionálne úrady poukázali na zvýšené riziko pri jazde autom kvôli poľadovici a odporučili ľuďom, aby svoje cesty obmedzili len na tie najnevyhnutnejšie. Ťažko prejazdných tu je 174 ciest a 39 je uzatvorených. Diaľnica A9/AP-7, ktorá spája Francúzsko so Španielskom, je dnes uzavretá na úrovni prechodu Perthus a mesta La Jonquera. Uzávierka trvá od pondelka a z oboch strán hraníc uviazli tisícky kamiónov.

Vo Francúzsku boli najviac zasiahnuté departmenty Východné Pyreneje a Aude na juhu, kde sneh uväznil vyše 6 000 ľudí v autobusoch a vlakoch. Noc na dnešok strávili väčšinou v priestoroch, ktoré poskytli miestne obce, alebo vo vlaku. Napríklad stovka cestujúcich vo vlaku Talgo v smere z Barcelony, ktorý uviazol v pondelok večer na španielsko-francúzskych hraniciach, musela stráviť noc vo vlaku na stanici v Cerbere a čakať na vyslobodzovacie čaty.

Mesto Carcassonne bolo pokryté dvadsaťcentimetrovou pokrývkou snehu a jazdilo v ňom len niekoľko áut.

Husto v noci na dnes snežilo aj na horských masívoch na Korzike, kde je väčšina ciest zľadovatených a víchor o rýchlosti 100 kilometrov za hodinu situáciu ešte zhoršuje.

V Španielsku rovnako ako vo Francúzsku začalo snežiť už v priebehu pondelka, prívaly snehu ale neustávali a do noci na dnešok v niektorých oblastiach Katalánska nasnežilo až 50 centimetrov nového snehu. Regionálna vláda rozhodla o uzavretí niektorých škôl. Aj podniky zostanú v postihnutej oblasti v utorok uzavreté. Približne 200 000 domácností zostalo bez elektriny, keď snehom preťažené stromy pri páde strhali vedenia.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu