Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Španielsko ochromilo pol metra snehu

Zasnežená Barcelona
Zasnežená Barcelona

BARCELONA - Najvýdatnejšie sneženie za posledných 25 rokov zasiahlo v pondelok severovýchodné Španielsko. Neočakávaná kalamita postihla hlavne Barcelonu a okolité Katalánsko.

Hlásia odtiaľ výpadky elektrického prúdu, uzavreté letiská, diaľnice, cesty a niektoré hraničné priechody do Francúzska. Napísala to agentúra AFP.

Snežiť začalo už v pondelok. Prívaly snehu neustávali a do noci na utorok už v niektorých oblastiach namerali až 50 centimetrov nového snehu. Regionálna vláda zrušila na utorok vyučovanie v 476 školách s viac než 142 tisíc žiakmi. Aj podniky v postihnutej oblasti zavreli. Takmer 200 tisíc domácností zostalo bez elektriny po tom, čo snehom preťažené stromy pri páde strhli elektrické vedenie.

Na španielsko-francúzskych hraniciach museli byť v oblasti Perthus uzavrieť diaľničné aj cestné priechody. Na zasnežených cestách uviazlo približne 4 tisíc kamiónov, uviedla španielska televízia TVE. Celkom uzavreli v oblasti 60 ciest a päť železničných tratí, barcelonské letisko muselo zrušiť 21 letov a deväť presmerovať inam. Sneženie sprevádzali silné poryvy vetra.

Silné sneženie zasiahlo aj južné Francúzsku. Diaľnicu A9 zablokovalo od mesta Orange na Rhone až po Španielsko. Na stanici v Cerbere uviazol medzinárodný rýchlik Talgo so stovkou pasažierov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu