Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ahmadinedžád: Útoky z 11. septembra sú veľké klamstvo

Mahmúd Ahmadínedžád
Mahmúd Ahmadínedžád (Zdroj: ČTK)

TEHERÁN - Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád odmietol v sobotu útoky na Spojené štáty z 11. septembra 2001 ako klamstvo, informovali štátne médiá.

Iránsky líder už pri viacerých príležitostiach spochybnil oficiálnu verziu teroristických útokov na New York a Washington, na základe ktorej ich uskutočnili militanti z teroristickej siete al-Kájda a vyžiadali si takmer 3 tisíc životov. "11. september bol veľkým klamstvom, ktoré vydláždilo cestu invázii do Afganistanu pod zámienkou boja proti terorizmu," citoval radikálneho prezidenta štátny rozhlas. Podľa Ahmadínedžáda išlo o "scenár a komplexný čin (amerických) tajných služieb".

Jeho poznámky prichádzajú v čase sporu medzi Iránom a medzinárodným spoločenstvom vo veci jadrového programu islamskej republiky. V januári Ahmadínedžád označil útoky z 11. septembra za "podozrivú vec" podobnú nacistickému holokaustu, ktorý rovnako odmietol ako "mýtus" už krátko po nástupe do funkcie v roku 2005. Jeho vyjadrenia vyvolali vo svete pobúrenie.

Mahmúd Ahmadínedžád sa opäť dostal k moci po spornom znovuzvolení 12. júna. Po voľbách, ktoré opozícia označila za zmanipulované, nasledovali masové protesty, ktoré radikálny režim krvavo potlačil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu