Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Iráne zatkli najhľadanejšieho muža krajiny

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Iránske bezpečnostné sily zatkli na palube lietadla najhľadanejšieho muža krajiny, vodcu povstaleckej skupiny Džundalláh. Povstalci bojujú na juhovýchode štátu za práva sunnitov.

Informoval o tom iránsky minister vnútra Mostafá Mohammad Nadžáf. Vodca povstalcov Abdulmalek Rígí mal podľa Teheránu na svedomí atentáty, ktoré organizoval s pomocou Pakistanu a USA.

Agentúra IRNA oznámila, že Rígího zatkli na palube lietadla smerujúceho z Pakistanu do arabskej krajiny, ktorú iránske úrady nemenovali. "Lietadlo dostalo nad Perzským zálivom príkaz pristáť v Iráne a po prehľadaní stroja Rígího zatkli," povedal agentúre poslanec Mohammad Dehghán.

Iránske média pôvodne informovali, že Rígího zadržali na juhovýchode krajiny pri prestrelke, a že spolu s ním zatkli ďalších dvoch členov jeho skupiny. Iránsky veľvyslanec v Islamabade povedal pre agentúru Fars, že operácia s lietadlom bola dopredu dobre naplánovaná a prebehla bez pomoci iného štátu.

V Iráne čaká na vykonanie trestu smrti Rígího brat Abdolhamíd. Jeho v roku 2008 vydal do Iránu Pakistan. V jednom z rozhovorov pre iránsku televíziu tento muž povedal, že brat dostal od amerických agentov 100 tisíc dolárov za sľub, že bude podnecovať nepokoje na východe Iránu.

Skupina Džundalláh bojuje v juhovýchodnom Iráne za práva sunnitských Balúčov, ktorí žijú aj v Pakistane. Podľa Teheránu má väzby na teroristickú sieť al-Kájda. Pri bombových útokoch, ku ktorým sa prihlásila, v posledných rokoch zomreli v Iráne desiatky ľudí.

Teherán doteraz tvrdil, že Džundalláh má základňu v Pakistane, a požadoval od neho Rígího vydanie. USA a Veľkú Britániu zase obviňoval, že povstalcom pomáhajú s cieľom oslabiť iránsku vládu. Washington a Londýn to odmietajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu