Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Španieli vydajú pilota smrtiacich letov do Argentíny

ilustračné foto
ilustračné foto

MADRID - Španielsky súd súhlasil v pondelok s vydaním pilota obvineného z účasti na takzvaných "smrtiacich letoch" počas argentínskeho autokratického režimu do Argentíny.

O vydanie Julia Alberta Pocha, ktorého zadržali v septembru v Španielsku, požiadali úrady v Buenos Aires. Podľa španielskeho súdu existujú dôkazy, že Poch v 70. a 80. rokoch pôsobil v službách vtedajšej vládnej junty v Argentíne. Počas tohto obdobia sa mal podieľať na "smrtiacich letoch", počas ktorých politických väzňov naložili do dopravných lietadiel a následne ich priamo počas letu zhadzovali do mora. Podľa španielskeho súdu tiež existujú dostatočné záruky, že päťdesiatsedemročného Pocha čaká v Argentíne spravodlivý súd.

Poch v Argentíne pôsobil ako pilot námorníctva v rokoch 1976 až 1980. Po odchode z námorníctva sa presťahoval do Holandska a teraz má dvojité holandské aj argentínske občianstvo. Španielska polícia ho zatkla v septembri ako pilota holandskej spoločnosti Transavia, keď mal práve odletieť z Valencie do Amsterdamu.

Počas vojenskej diktatúry v Argentíne prišlo o život alebo zmizlo asi 30 tisíc ľudí. Krvavý režim fungoval v latinskoamerickej krajine od roku 1976 do roku 1983.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu