Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Odkaz o trhavine v lietadle poslali na zlú adresu!

Letisko v Dubline
Letisko v Dubline

DUBLIN/BRATISLAVA - Telexová informácia popradského letiska o incidente s uloženou výbušninou sa nakoniec našla, bola ale na zlej adrese. Správu z Popradu neposlali dublinskému letisku, ale firme, ktorá má na starosti manipuláciu s batožinou pri odbavení cestujúcich. Potvrdili to dublinské úrady.

Pri vysvetľovaní incidentu, keď pri bezpečnostnom nácviku slovenský psovod omylom nechal odcestovať do Dublinu pasažiera s balíčkom trhaviny, Slováci trvali na tom, že Dublin o chybe včas informovali telexom. Írske úrady to však popierali. Správa sa v stredu večer nakoniec našla, a to v záznamoch dublinskej kancelárie handlingovej spoločnosti Servisair.

"Mysleli sme si, že je to napodobenina plastickej trhaviny určená k výcviku policajných psov," povedal reportérovi Irish Times hovorca spoločnosti. "Lietadlo by predsa so skutočnou trhavinou neletelo."

Írska rozhlasová a televízna stanica RTÉ uviedla, že slovenská strana poskytla pri vyšetrovaní incidentu Írom tri adresy, ktoré má k dispozícii ako spojenie na dublinské letisko. Žiadna z nich ale nie je správna.

Danube Wings, ktorá let z Popradu do Dublinu zabezpečovala, medzitým potvrdila tvrdenia slovenskej pohraničnej polície, že ešte pred odletom z Popradu dostala správu o stratenej výbušnine. V jednej z batožín mala byť neškodná vzorka pre výcvik psov. Takéto informácie nebránili odletu.

"Počas letu nebola nijako ohrozená bezpečnosť cestujúcich," povedal hovorca. "Slovenské úrady ohrozili svojím tajným letiskový cvičením životy mnohých Írov," napísal dnes v komentári Irish Times. Denník špekuluje, že výbušninu RDX (hexogén) si slovenská polícia zvolila preto, že ju použili pred niekoľkými rokmi pri skutočnom teroristickom útoku. V auguste 2004 sa obeťou teroristov vyzbrojených práve hexogénom stali dve dopravné lietadlá v Rusku. K útoku sa vtedy prihlásila moslimská extrémistická skupina, odsudzujúca Rusko za útoky na moslimov v juhoruskom Čečensku.

"Neexistuje žiadny rozumný dôvod, prečo by mohla výbušnina RDX preniknúť do batožinového priestoru lietadla do Dublinu. Rovnako nemožno ospravedlniť to, že sa explozívny materiál dostal na palubu civilného lietadla do írskeho vzdušného priestoru," konštatuje írsky denník. Opisuje, aké škody by trhavina mohla spôsobiť, keby explodovala v lietadle alebo v dublinskom byte Slováka. Autor komentára Tom Clonan na záver píše: "Vzhľadom na to, že 'sptiatelená' vláda vystavila írskych občanov nebezpečenstvu, je relatívne mlčanie írskych úradov prinajmenšom čudné."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu