Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Jacquesa Chiraca vyšetrujú kvôli podvodom

Jacques Chirac
Jacques Chirac

PARÍŽ – Začalo sa vyšetrovanie bývalého francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca (77). Ide o kauzu fiktívnych miest na parížskej radnici v čase, keď ju viedol. Oznámila to jeho kancelária.

Prípad súvisí s údajne nelegálnym financovaním strany Združenie pre republiku (RPR), v ktorej čele Chirac stál a ktorej nástupcom je dnešná vládna strana Zväz pre ľudové hnutie (UMP).

Podľa agentúry AP postup justície znamená, že je tu silné podozrenie, že bol Chirac zapojený do nezákonných konaní a dáva vyšetrovateľom ďalší čas na rozhodnutie, či ho poslať pred súd, alebo prípad odložiť.

Chirac bol parížskym starostom v rokoch 1977 až 1995. Na prelome 80. a 90. rokov mala radnica údajne na výplatnej páske niekoľko ľudí, ktorí v skutočnosti pracovali pre RPR. Stranícke záležitosti tak boli platené z daní. Chiraca kvôli tomu vypočúvali v júli 2007. Vždy popieral, že sa dopustil niečoho nezákonného.

Kvôli tomuto prípadu už odsúdili viaceré osobnosti, vrátane bývalého premiéra Alaina Juppého, ktorý bol v danej dobe Chiracovým najbližším spolupracovníkom na radnici aj v RPR. Vyšetrovanie proti Chiracovi sa mohlo začať až po jeho odchode z prezidentskej funkcie, ktorú zastával v rokoch 1995 až 2007. Na prezidenta sa vtedy vzťahovala imunita. Jeho meno figuruje aj v niekoľkých ďalších kauzách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu