Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Česi na trabantoch prešli naprieč Afrikou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Unavení, o pár kilogramov ľahší, ale šťastní a spokojní dorazili členovia expedície trabantom naprieč Afrikou do Česka. Štyria českí cestovatelia počas trojmesačnej dobrodružnej cesty prešli v dvoch žltých trabantoch 20 tisíc kilometrov.

"Dokázali sme to. Urazili sme dvadsať tisíc kilometrov z Prahy do Kapského Mesta," konštatoval viditeľne šťastný vedúci expedície Dan Přibáň. Všetci účastníci výpravy sa vraj najviac tešia na český rezeň. Ten by mal napraviť aj úbytky na váhe, niektorí schudli až 12 kilogramov. Spokojná bola aj jediná žena vo výprave, Klára Handrejchová.

Najhorší zážitok pre ňu predstavoval pobyt v saharskej púšti na území Sudánu, kde teploty dosahovali 50 stupňov Celzia. Trabanty pomenované Babu a Egu sa ukázali ako pomerne spoľahlivé autá. Bolo vraj ale poznať, že to nie sú terénne automobily. "Dostávali zabrať, ale všetko prešli. Iné autá by sa nedali tak ľahko opraviť," pochválil ich Přibáň. Kazili sa hlavne motory.

Najkrajšie zážitky si priviezli z Namíbie. Preto by ju odporúčali všetkým bežným cestovateľom, zvyknutým na vymoženosti civilizácie. Skúsenejší by sa vraj mali vydať do Etiópie, ktorá ako by ešte žila v "stredoveku". Náklady na expedíciu sa vyšplhali na 800 tisíc korún.

Časť tejto sumy pokryli vlastné úspory, zvyšok zaplatili sponzori a potrebné vraj boli aj pôžičky. Jedno z áut po návrate z Afriky vydražia a peniaze pôjdu na charitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu