Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Trabant by sa mohol vrátiť už o tri roky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Populárne ľudové vozidlo Trabant by sa mohol na cesty vrátiť v roku 2012. Bude však záležať na tom, či autori konceptu predstaveného na frankfurtskom autosalóne zoženú silného partnera.

Uviedli to zástupcovia hračkárskej spoločnosti Herpa, ktorá sa spolu s Konštruktérskou firmou IndiKar na tvorbe Trabantu nT podieľala. Trabant nT je na rozdiel od svojho predchodcu, ktorý bol pre svoj dvojtaktný motor synonymom zápachu a hluku, vybavený tichým elektromotorom s výkonom 47 kilowattov. Ten vozidlu umožňuje dosiahnuť rýchlosť až 130 kilometrov za hodinu.

Batérie vozidla sú nabíjané buď prostredníctvom solárneho panelu na streche, alebo z elektrickej siete. Zo zásuvky na 220 voltov trvá nabitie asi osem hodín a vozidlo na jedno nabitie prejde až 160 kilometrov. Nápad obnoviť výrobu kedysi obľúbeného automobilu mala bavorská firma miniatúrnych vozidiel a lietadiel Herpa. Tá už predtým trabanty vyrábala ako modely v mierke 1:87 a podľa jej manažéra Klausa Schindlera sa rozhodla projekt znovuzrodenia Trabantu naštartovať pred dvomi rokmi.

Legendárne trabanty sa vyrábali v saskej fabrike VEB Sachsenring Automobilwerke vo Zwickau od novembra 1957 do jari 1991. Vyrobilo sa ich viac ako tri milióny. Napriek minimálnemu vnútornému priestoru a nevýraznému motoru si trabant počas rokov získal mnoho priaznivcov. Pôvodné vozne dnes patria aj medzi zberateľsky cenné artikle. Trabant nie je jediným legendárnym vozom, ktorý sa dočkal znovuzrodenia. Luxusného pokračovateľa má napríklad VW Chrobák alebo Mini Cooper.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu