Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Ďalší český vojak podozrivý z nosenia symboliky SS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Vojenská polícia vo štvrtok objavila ďalšieho vojaka podozrivého z verejného nosenia nacistickej symboliky. Príslušník protilietadlovej raketovej brigády v Strakoniciach bol zadržaný a s okamžitou platnosťou zbavený výkonu služby.

Bude čeliť podozreniu zo spáchania trestného činu podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potlačeniu práv a slobôd človeka, povedal hovorca ministerstva obrany Jan Pejsek. Nedávno boli z armády kvôli podobnému previneniu prepustení iní dvaja vojaci.

Aj v prípade vojaka zo strakonického útvaru sa jedná o jeho prepustenie z armády, informoval Pejsek. Okolnosti prípadu vyšetruje Vojenská polícia. Podľa hovorcu Vojenská polícia teraz kontroluje vojakov v súvislosti s nariadením náčelníka generálneho štábu Vlastimila Picka odhaliť v armáde akékoľvek prejavy extrémizmu. To sa deje v súvislosti s prípadom dvoch vojakov, ktorí za pôsobenie v provincii Lógar v Afganistane nosili na prilbách symboly nacistických jednotiek SS. Minister obrany Martin Barták je kvôli tomu pred dvoma týždňami nechal prepustiť z armády.

"V súvislosti s úsilím zamedziť riziku preniknutia extrémizmu do Armády ČR nariadil minister obrany Martin Barták urobiť príslušné opatrenia, ktoré by tento negatívny jav eliminovali," uviedol hovorca.

Už na začiatku novembra bol na Bartákov príkaz prepustený Lukáš Sedláček, ktorý sa priznal, že spoluzakladal a pomáhal cvičiť extrémistickú organizáciu White justice. Tá údajne pripravovala teroristické útoky na elektrárne a trafostanice a plánovala únosy policajtov a "vysoko postavených Židov".


Na nebezpečné prenikanie neonacistov do armády upozornilo aj vojenské spravodajstvo. Vo výročnej správe za minulý rok píše, že niektorí vojaci z povolania alebo záujemcovia o túto službu inklinujú k pravicovému extrémizmu. Podobné informácie tajná služba mala už v predchádzajúcich rokoch.

Podľa odborníkov oslovených nedávno sa počet fanúšikov extrémnej pravice v ozbrojených silách odhadnúť nedá, nebude ich vraj ale väčší počet a pravdepodobne nepredstavujú väčšie bezpečnostné riziko. Problémom podľa expertov však môže byť odovzdávanie skúseností ďalším pravicovým extrémistom alebo vynášanie munície.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu