Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vzorní českí vojaci mali na prilbách znaky SS!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA – Ďalší škandál v českej armáde. Dvaja kapitáni z elitnej brigády rýchleho nasadenia nosili takmer po celú dobu svojho pôsobenia v Lógare na prilbách znaky nacistických divízií a brigád SS. Práve sa vrátili z Afganistanu, píše Mladá fronta Dnes.

Týchto veliteľov minulý piatok vyznamenali za vzorné plnenie afganskej misie minister obrany Martin Barták a náčelník generálneho štábu Vlastimil Picek. O sympatiách dvoch vojakov elitnej jednotky pravdepodobne nevedeli.

Prilby veliteľa roty nadporučíka Jána Čermáka a práporčíka Hynka Matonohu zdobili zanky brigády SS Dirlewanger a divízie SS Hohenstaufen. "To nemyslíte vážne!" zareagoval vraj na túto informáciu veliteľ spoločných síl Hynek Blaško.

"Som veľmi nahnevaný, aby som vám teraz povedal, čo s tým budem robiť, ale podobní ľudia nemajú v armáde miesto," dodal.

Prekvapený bol aj Picek, ktorý vraj ešte pred odletom do zahraničia nariadil, aby zakročila vojenská polícia. Policajti slúžiaci v Afganistane o správaní Čermáka a Matonohu už predtým informovali svojich nadriadených. A nestalo sa vraj nič. Veliteľ kontingentu v Lógare nariadil spáliť poťahy prílb so znakmi SS jednotiek. Na jeho rozkaz vraj tiež zlikvidovali všetky usvedčujúce fotografie, zachovalo sa ich len niekoľko. Vojaci sa vyhovárajú na mladícku nerozvážnosť. Expert na neonacizmus Michal Mazel im neverí.

"Ide predsa o vysokoškolsky vzdelaného vojaka elitnej jednotky, nie o pubescenta. Znaky SS na ich prilbách svedčia o úplne zvrátenom pohľade na svet vojakov armády NATO," povedal denníku odborník.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu