Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vojakov so znakmi SS na prilbách vyhodili z armády

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Dvoch členov českej elitnej brigády rýchleho nasadenia prepustili z armády. Počas pôsobenia v Afganistane nosili takmer po celú dobu na helmách nacistické symboly.

Český minister obrany Martin Barták potvrdil, že ich veliteľ bude dočasne postavený mimo služby, kým sa celý prípad nevyšetrí. Ak sa potvrdí, že problémy s extrémizmom sú v českej armáde dlhodobou záležitosťou, budú padať ďalšie hlavy.

"Do konca roka sa musíme od týchto javov očistiť," dodal.

Na celý prípad upozornil v pondelok denník MF DNES, podľa ktorého sa o prípade vedelo, no velitelia sa celú záležitosť snažili zamiesť pod koberec. Plukovník Petr Procházka údajne nariadil spáliť poťahy prílb s nacistickými symbolmi a prikázal zlikvidovať aj usvedčujúce fotografie. Na nich je zachytený veliteľ roty nadporučík Jan Čermák s prilbou so symbolom divízie SS Hohenstaufen či helma práporčíka Hynka Matonohu, ktorú zase "zdobí" symbol brigády SS Dirlewanger. Tá sa zúčastnila aj na potláčaní Slovenského národného povstania, počas ktorého vraždila civilistov podozrivých z podpory partizánov a páchala násilie na obyvateľstve.

V Česku je to za posledný týždeň už druhá aféra súvisiaca s neonacizmom. Vo štvrtok česká polícia v južných Čechách odhalila tajnú neonacistickú organizáciu White Justice, ktorá plánovala okrem iného teroristické útoky na "vysoko postavených Židov" či vodné elektrárne. V súvislosti s hrozbou zo strany tejto organizácie začala česká polícia už na jar nepretržite strážiť aj rodiny českého premiéra Jana Fischera či ministra vnútra Martina Pecinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu