Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Drogy, bitky, náckovia, teraz postrelený v Kosove!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/PRAHA – Česká armáda zažíva divoké obdobie, keď sa v nej prevaľuje jeden škandál za druhým. Dvaja vojaci v afganskej misii nosili na prilbách symboly SS. Tretí sa priznal k výcviku extrémistickej organizácie White Justice. Tá mala údajne pripravovať teroristické útoky a plánovala únosy policajtov a "vysoko postavených Židov".

V polovici novembra zadržali vojaka podozrivého z výroby a distribúcie drog. Mal pestovať konope a vyrábať z neho marihuanu, ktorú mal potom šíriť medzi civilistami. Aby toho nebolo dosť, policajti si prišli do budovy ministerstva pre troch ľudí, podozrivých z držania a distribúcie detskej pornografie.

K tomuto výpočtu teraz pribudlo nešťastné postrelenie jedného z vojakov v zahraničnej misii. Veliteľ českého kontingentu v Kosove končí, aspoň do času, kým nevyšetria prípad postreleného vojaka v meste Šajkovac . Jiřího Kývalu odvelili domov spolu s dvoma priamymi nadriadenými pravdepodobného vinníka. Vojaka, ktorý svojho kolegu pravdepodobne postrelil, rovnako dočasne postavili mimo službu. Informovali o tom český minister obrany Martin Barták a hovorkyňa generálneho štábu Jana Růžičková.

"Incident v Kosove bol podľa všetkého nešťastnou náhodou, hoci spôsobenou druhým príslušníkom kontingentu," konštatoval Barták. "(Pravdepodobný vinník) bude v najbližšom termíne stiahnutý späť do vlasti. Jeho ďalší osud v armáde bude závisieť od výsledkov vyšetrovania vojenskej polície," upresnil hovorca ministerstva obrany Andrej Čírtek. Podľa portálu TN.cz mal kolegu zasiahnuť do brucha z pištole. Postreleného vojaka v sobotu operovali v americkej poľnej nemocnici, teraz je v stabilizovanom stave a mimo ohrozenia života.

"Vzhľadom na to, že ide o opakované problémy v tomto kontingente, považujem za potrebné riešiť situáciu v tejto oblasti komplexne," povedal Barták. Prípad postrelenia vojaka pritom označilo za "veľmi vážny".

Kosovský kontingent v poslednom čase rovnako plnil stránky novín. Pred dvoma týždňami sa prevalilo, že štyria vojaci v misii KFOR fajčili marihuanu alebo hašiš. Mladá fronta Dnes zverejnila ďalší škandál, podľa ktorého sa českí vojaci v septembri opili a pobili. Divokú bitku, do ktorej mal byť zapletený aj fínsky kolega, rozohnala až medzinárodná vojenská polícia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu