Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rakúsko má prvú obeť prasacej chrípky

Vakcíny proti prasacej chrípke
Vakcíny proti prasacej chrípke

VIEDEŇ - Talianske dievča (11) sa v pondelok stalo prvou osobou v Rakúsku, ktorá podľahla ochoreniu prasacej chrípky, oznámili lekári z nemocnice, kde ju liečili. Dievča z mesta Bozen v severnom Taliansku malo príznaky chrípky. V nemocnici v Innsbrucku ho hospitalizovali pred týždňom po návšteve praktického lekára.

Niekoľko dní bola v život ohrozujúcom stave a po zlyhaní pľúc ju lekári napojili na respirátor. Podľa skoršieho pondelkového vyhlásenia lekárov sa jej stav "vážne zhoršil" a označili ho za "veľmi vážny".

V Rakúsku s tzv. prasacou chrípkou ležia v nemocnici ďalší dvaja ľudia a sú pod neustálym dohľadom: mladá tehotná žena vo Viedni a 41-ročný Bavor v Salzburgu. Obidvom po infikovaní sa vírusom H1N1 choroba zasiahla pľúca, informovali lekári.

Podľa oficiálnych čísiel rakúskeho ministerstva zdravotníctva od apríla v krajine zaznamenali spolu 493 prípadov nákazy prasacou chrípkou. Vláda už objednala vakcíny pre všetkých 8,3 milióna obyvateľov. Vakcinácia však stále prebieha na dobrovoľnom základe. Minulý týždeň Rakúsko nariadilo uzavretie prvej školy v spolkovej krajine Tirolsko po tom, ako niekoľko žiakov malo príznaky ochorenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu