Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Maďarsko odmieta výnimku v Lisabonskej zmluve

Péter Balázs
Péter Balázs

PRAHA - Maďarsko nebude súhlasiť, aby Európska únie udelila Českej republike a Slovenskej republike v súvislosti s Lisabonskou zmluvou výnimku. Serveru hirszerzo.hu to povedal maďarský minister zahraničia Péter Balázs.

Podľa jeho názoru sa český prezident Václav Klaus pokúša blokovať dokument "za každú cenu". Skutočnosť, že na to používa citlivú tému, môže otvoriť otázky, ktoré nie sú v záujme Európskej únie, myslí si Balázs. "Lisabonská zmluva s Benešovými dekrétmi nemá nič spoločného, pretože sa zaoberá budúcnosťou, a nie minulosťou," zdôraznil šéf maďarskej diplomacie s tým, že otvorenie tejto témy by znamenalo veľký krok späť.

Česká republika je poslednou krajinou únie, ktorá ešte neratifikovala Lisabonskú zmluvu. Klaus nedávno oznámil, že pre ČR žiada trvalú výnimku z Charty základných práv EÚ, ktorá je súčasťou Lisabonskej zmluvy. Výnimka má chrániť platnosť Benešových dekrétov a zabrániť tak ďalším majetkovým požiadavkám Nemcov odsunutých zo sudetskej oblasti po druhej svetovej vojne. K tejto požiadavke sa pripojilo aj Slovensko, keďže bolo v tej dobe súčasťou Československa a dekréty sa týkajú aj odsunu Maďarov.

Lisabonskú zmluvu o reforme fungovania Európskej únie a jej inštitúcií musia ratifikovať všetky krajiny, inak dokument nemôže vstúpiť do platnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu