Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico ako Klaus? Možno požiada o výnimku z Lisabonskej zmluvy

Róbert Fico
Róbert Fico

BRATISLAVA - Aj Slovensko možno požiada pri Lisabonskej zmluve o výnimku ako Česi. Pre nespochybniteľnosť Benešových dekrétov. Ak sa Česku podarí požiadavku presadiť, bude o tom Slovensko tiež uvažovať, povedal premiér Fico v Českej televízii.

Ako informuje internetový portál iDNES.cz, Fico zdôraznil, že dekréty, ktoré umožnili odsun časti občanov bývalého Československa po 2. svetovej vojne, sú základnou súčasťou slovenského práva a sú "nezrušiteľné a nemeniteľné". Bratislava je podľa neho teraz z právneho hľadiska úplne pokojná, situácia by sa ale mohla zmeniť, pokiaľ by si Česko vyrokovalo výnimku z listiny základných práv Európskej únie.

V takom prípade by podľa Fica hrozilo, že si niektorí z odsunutých začnú vysvetľovať situáciu tak, že charta umožňuje dekréty prelomiť a že na Slovensku, ktoré výnimku nemá, by to bolo možné. Prezident ČR Václav Klaus odmieta podpísať Lisabonskú zmluvu a Česko tak ako jediná krajina únie s neukončenou ratifikáciou blokuje vstup zmluvy do platnosti.

"Pred ratifikáciou si Česká republika musí aspoň dodatočne vyjednať obdobnú výnimku (ako Poľsko a Británia). Tým nám bude daná garancia, že Lisabonská zmluva nemôže viesť k prelomeniu tzv. Benešových dekrétov," uviedol Klaus 9. októbra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu