Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Výnimka pre ČR aj SR, inak nepodporíme?

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BRATISLAVA - Slovensko podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka nepodporí výnimku, ktorou podmienil podpis lisabonskej zmluvy český prezident Václav Klaus, ak nebude platiť aj pre Bratislavu.

Šéf slovenskej diplomacie to uviedol v televízii Markíza. "Čokoľvek by sa malo dohodnúť pre Českú republiku, musia schváliť všetci, to znamená aj my. Predsa by sme neschvaľovali alebo nehlasovali za niečo, čo by nás dostalo do nevýhodnej, do podradenej situácie," vyhlásil Lajčák.

Česko je poslednou krajinou Európskej únie, ktorá zmluvu neratifikovala; Klaus podmienil svoj podpis výnimkou z Charty základných práv Európskej únie v obave, že by na základe nej bolo možné prelomiť takzvané Benešove dekréty. Šéf slovenskej diplomacie ubezpečil, že Slovensko je s lisabonskou zmluvou spokojné.

"To, čo robíme, je, že upozorňujeme v Európskej únii, že požiadavkou Václava Klausa sme sa aj my ocitli v novej politickej situácii, pretože Benešove dekréty sa týkajú Slovenska tak ako Českej republiky," dodal. Zámer požiadať o rovnakú výnimku ako český prezident dnes nevylúčil ani premiér Robert Fico (Smer-SD).

Prezidentské dekréty okrem iného upravovali vyvlastnenie majetku ľudí, odsunutých po druhej svetovej vojne z vtedajšieho Československa. Slovenský parlament lisabonskú zmluvu schválil vlani po niekoľkých odkladoch; vládnej koalícii zabezpečili potrebný počet hlasov poslanci opozičnej SMK.

Ratifikačný proces svojim podpisom následne zavŕšil prezident Ivan Gašparovič. Slovensko sa podľa skorších vyjadrení ministerstva neobávalo, že by na základe Charty základných práv Európskej únie bolo možné riešiť otázky týkajúce sa povojnového usporiadania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu