Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Spisovateľ Kundera mal udať západného agenta

Milan Kundera
Milan Kundera

PRAHA - Historici objavili dokument z roku 1950, ktorý potvrdzuje pravosť udania západného agenta Miroslava Dvořáčka. Mal ho udať spisovateľ Milan Kundera. On to odmieta.

Vlani sa objavil policajný záznam o zatknutí bývalého západného agenta v marci 1950. Ide o prepis prednášky námestníka ministra národnej bezpečnosti z roku 1952. Ten dokazuje, že agent bol zadržaný na základe udania. Píšu o tom Lidové noviny.

Podľa historika ale prepis prednášky Kunderovu vinu jednoznačne nepreukazuje. Časopis Respekt vlani zverejnil článok Adama Hradilka s názvom Udání Milana Kunderu. Spisovateľove meno našiel Hradilek v archívoch, keď pátral po Dvořáčkovom osude. Ten v roku 1949 utiekol do vtedajšieho západného Nemecka. Do vlasti sa vrátil ako takzvaný agent chodec.

Keď prišiel večer na miesto, kde mal prenocovať, čakala na neho polícia. Podľa Hradilka jeho meno oznámil polícii Kundera. Dvořáček strávil 14 rokov vo väzení. Kundera najprv žiadal, aby sa mu Respekt za článok ospravedlnil. Nakoniec sa rozhodol, že sa s časopisom súdiť nebude.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu