Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V dome mali zamurované jedovaté sudy, dostanú zľavu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OSTRAVA – Rodina sa súdila kvôli chemikáliám v pivnici. Krajský súd v Ostrave rozhodol, že dostane zľavu 900 tisíc korún z kúpnej ceny domu. Spor s firmou, ktorá rodine dom predala, trval šesť rokov. Informovala ČT.

Rodina kúpila vilku v roku 2003 od správcu konkurznej podstaty spoločnosti Merkanti. Dva týždne po podpísaní zmluvy odhalila, že v základoch prístavby ich domu je zabetónovaných 150 sudov s nebezpečným odpadom, o ktorých ich pri kúpe nikto neinformoval.

Michal Žídek chcel, aby ich odstránili. Keď neuspel, obrátil sa okresný súd v Opave. Podľa sudcov sa nepodarilo preukázať, že odpad do základov nechalo uložiť vedenie armaturky. Žídek sa potom proti rozsudku odvolal.

V pivnici vilky boli uschované takzvané kyslé kaly, ktoré vznikajú pri elektrolytickom čistení nerezových ocelí. Armaturka Merkanti odpad pôvodne ukladala do jedného z vojenských bunkrov v okolí Opavy. Skládku ale na prelome rokov 1989 a 1990 zakázal okresný hygienik. Sudy s nebezpečnými chemikáliami nakoniec skončili v základoch stavby.

Prípadom sa pred rokmi zaoberali aj opavskí policajti. Podľa nich mohlo ísť o ohrozenie životného prostredia, nakoniec však prípad odložili. Vraj to nie je trestný čin, ale ide o občianskoprávny spor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu