Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pre prepady bánk zakázali masky proti chrípke!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LA PAZ - Bolívijské banky a sporiteľne v provincii Santa Cruz zakázali svojim klientom vstupujúcim do pobočiek mať na tvári hygienické rúška. Ich nosenie sa rozšírilo v súvislosti s epidémiou novej chrípky.

Snažia sa tak zabrániť množiacim sa prípadom prepadnutia bánk osobami, ktoré rúška zneužili na zamaskovanie svojej identity a pritom úplne zapadli do davu. "Rozhodli sme, že len stáli zamestnanci sporiteľní a bánk môžu rúška nosiť, ale zákazníci už s rúškom na tvári nesmú vstupovať dovnútra," vyhlásil predseda združenia sporiteľní Hoggier Hurtado.

Rozhodnutie prijali po štvrtkovom prepade jednej zo sporiteľní za bieleho dňa. Lupiči mali rúška. Tie sa bežne používajú proti vírusu H1N1, ktorý spôsobuje novú chrípku. Išlo už o niekoľké prepadnutie podobným spôsobom. Polícia rozhodnutie podporuje. "Bohužiaľ príliš veľa ľudí pácha trestné činy za použitia hygienického rúška cez tvár, čo znemožňuje ich identifikáciu bez ohľadu na existenciu bezpečnostných kamier na mieste činu," uviedol policajný veliteľ zo Santa Cruz Johnny Vargas.

Podľa zdravotných úradov ide ale o trochu kontroverzné rozhodnutia. Poukazujú na to, že práve provincia Santa Cruz je epicentrom nákazy chrípkou v krajine: z 1500 prípadov ochorenia vírusom H1N1 je až 70 percent registrovaných práve tu. Povinné odkladanie rúšok preto môže prispieť k ďalšiemu šíreniu infekcie. Iné hlasy zase upozorňujú na to, že nosenie rúšok nijako výrazne šírenie vírusovej nákazy nezabránilo, a pôsobia skôr psychologicky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu