Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vírus novej chrípky sa desať rokov šíril medzi prasatami

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Vírus novej chrípky H1N1 sa zrejme šíril medzi ošípanými najmenej desať rokov. Potom sa ním nakazili ľudia. Tvrdí to odborník z Arizonskej univerzity, podľa ktorého je preto potrebné lepšie priebežne monitorovať zdravotný stav ako ošípaných, aj ľudí.

Virológ Michael Worobey na základe molekulárnych testov zistil, že vírus H1N1 dlho unikal pozornosti lekárov, keď sa šíril medzi ošípanými. Nejakú dobu tiež trvalo, kým ho experti objavili medzi ľuďmi. Tomu sa podľa Worobeyho dalo zabrániť, keby sa pozornejšie sledoval zdravotný stav ľudí aj zvierat.

"Keby sme tak robili, mohli sme nový vírus spozorovať dva alebo tri mesiace predtým, ako sa nám to naozaj podarilo," tvrdí odborník. Pozornejšie monitorovanie vírusov pomôže v budúcnosti ovplyvniť vypuknutia podobných epidémií, akú spôsobil vírus H1N1.

Vírus novej chrípky sa podľa zdravotníckych údajov po svete šíri od tohtoročného apríla. Prvé prípady ochorenia sa objavili v Mexiku, vzápätí v Spojených štátoch. V júni bol vírus H1N1 označený za pandémiu. Na celom svete sa ním nakazili už státisíce ľudí. Najviac na americkom kontinente. Zomrelo okolo 3000 osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu