Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bagdad zbrojí proti fajčeniu, zakázaná má byť aj reklama

(Zdroj: Jupiterimages)

BAGDAD - Iracká vláda vo štvrtok schválila návrh zákona, ktorý má výrazným spôsobom obmedziť fajčenie na verejných miestach. Zároveň by mala byť zakázaná aj reklama tabakových výrobkov v tamojších médiách. Informovala o tom samotná vláda.

Tá chce zmeniť liberálne fajčiarske zákony z čias vlády diktátora Saddáma Husajna. Cieľom iniciatívy irackého kabinetu je obmedziť riziká vyplývajúce z aktívneho i pasívneho fajčenia. To by malo byť zakázané vo vnútri budov ministerstiev, vzdelávacích inštitúcií, zdravotníckych zariadení či letísk. Fajčiť sa nebude môcť ani v kluboch, divadlách či v dopravných prostriedkoch, upresnil hovorca vlády. Ak parlament návrh zákona schváli, do platnosti by vstúpil aj zákaz fajčenia osôb mladších ako 18 rokov a tvrdé pokutovanie médií za reklamu tabakových výrobkov. Tá by sa mohla vyšplhať až do výšky 4300 amerických dolárov alebo znamenať zákaz

V Iraku je fajčenie veľmi populárne a škatuľka cigariet stojí iba okolo 500 dinárov, čo je menej ako 50 amerických centov. Kaviarne v mestách naviac ponúkajú aj vodné fajky. Celkovo tak podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v krajine aktívne fajčí viac 41 percent mužov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu