Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Čínskym astronautom nesmie páchnuť z úst

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí by sa v budúcnosti chceli zapojiť do čínskeho vesmírneho programu, musia spĺňať sto zdravotných podmienok. Okrem žiadneho výskytu vážnych ochorení v posledných troch generáciách rodiny, nemôžu mať jazvy, zubné kazy či alergiu na lieky.

Z programu môže nádejných astronautov a astronautky vylúčiť aj trichofýcia, teda plesňové infekčné ochorenie kože, ktoré postihuje najmä vlasy a fúzy, alebo to, že trpia nádchou či zápachom z úst. "Zápach z úst môže na malom priestore vplývať na ich kolegov," vysvetlil Ši Pink Pink z vojenskej nemocnice, jedného zo šiestich stredísk určených pre astronautov a astronautky.

Okrem splnenia fyzických požiadaviek musia mať kandidáti a kandidátky príjemnú a prispôsobivú povahu. "Títo astronauti by mohli byť považovaní za špičkové ľudské bytosti," povedal Ši.

Prvými čínskymi astronautmi, ktorí absolvovali výstup do vesmíru, sa stali v septembri minulého roku Zhai Zhigang a Liu Boming. Úplne prvým čínskym astronautom, ktorého krajina vyslala do vesmíru, bol v roku 2003 Yang Liwei.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu