Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vedci sa nevedia dočkať slipov japonského kozmonauta

Raketoplán Endeavour
Raketoplán Endeavour

MYS CANAVERAL - Japonský astronaut Koiči Wakata se na palube raketoplánu Endeavour vracia po viac ako štyroch mesiacoch v kozmu späť na Zem v spodnej bielizni, ktorú si vo vesmíre nemenil. Na jeho spodky netrpezlivo čakajú vedci.

Ide o bielizeň z radu J-Wear, ktorý má pohlcovať nepríjemné pachy i vlhkosť a taktiež hubiť baktérie. „O tej bielizni som s posádkou nehovoril. Ale nosil som ju asi mesiac a nikto členov stanice si za celý mesiac nikdy nesťažoval. Takže si myslím, že experiment prebehol dobre,“ povedal Wakata v rozhovore z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Japonskí vedci mu na niekoľkomesačný pobyt na obežnej dráhe okolo Zeme pribalili štyri kusy spodnej bielizne, kríženca medzi slipmi a trenírkami. K rade J-Wear tiež patria tričká, nohavice a ponožky. Všetko Wakata počas pobytu vo vesmíre testoval. Odev J-Wear je antistatický a nehorľavý. Oblečenie z bavlny a polyesteru je bez švíkov a pohodlné.

Pokiaľ sa bielizeň z rady J-Wear osvedčí, mohli by si astronauti na ISS, kde nemajú možnosť si vyprať, brať len minimálne množstvo oblečenia. Jeho preprava je nesmierne drahá. Toto oblečenie by sa mohlo v budúcnosti predávať aj v bežných obchodoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu