Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Počet nakazených novou chrípkou presiahol 110 000!

(Zdroj: SITA)

SOUL - Mesiac po uverejnení pandémie takzvanej prasacej chrípky Svetovou zdravotníckou organizáciou sa situácia vo svete nelepší. Každý deň pribúdajú nové prípady a stále rastie aj počet obetí tejto chrípky.

Podľa tlačových agentúr značne vzrástol v posledných dňoch počet nakazených napríklad v Británii, Francúzsku, Španielsku a v mnohých juhoamerických krajinách. Británia je najviac postihnutou krajinou v Európe. Vírusom A (H1N1) sa tu nakazilo takmer 10.000 ľudí, z toho 15 osôb mu podľahlo. V piatok navyše Briti zaznamenali prvé úmrtie u človeka, ktorý okrem novej chrípky netrpel žiadnou inou chorobou. Zatiaľ na chorobu umierali len ľudia, ktorí boli oslabení ešte inými chorobami.

Vo Francúzsku sa vírusom A (H1N1) nakazilo 23 študentov na školskom tábore v Alpách. Teraz sú ošetrovaní v izolácii. Podľa francúzskych úradov je v krajine novou chrípkou infikovaných celkom 434 ľudí, z toho 383 žije v Paríži. V Španielsku pribudlo v posledných dňoch okolo 200 nakazených a ich celkový počet už presiahol 1000.

V Južnej Kórei musela byť zrušená súťaž speváckych zborov, keď bol nebezpečný vírus diagnostikovaní u 14 účastníkov z Indonézie. Južná Kórea hlási celkom 394 nakazených.

Správy o nových úmrtiach na chrípku A (H1N1) prichádzajú aj z celého južného regiónu : v Argentíne vzrástol ich počet na 88, Peru oznámilo štvrtý smrteľný prípad, prvé dva takéto prípady registruje Salvador a rovnaký počet aj Bolívia.

V Argentíne, ktorá je treťou najviac postihnutou krajinou na svete po Spojených štátoch a Mexiku, zostali uzavreté banky, zmenárne, súdy aj burzy. Obyvatelia tak mali fakticky štvordňový víkend. Mnohí však zostali doma, aby sa vyhli kontaktu s cudzincami. V krajine sa nebezpečnou chrípkou nakazilo už takmer 2700 ľudí. Kvôli šíreniu vírusu katolícka cirkev v Bolívii zrušila všetky omše s výnimkou nedeľných. V meste Santa Cruz, kde sa vyskytli viac ako dve tretiny z 547 prípadov v celej krajine, sa nebudú omše konať vo vnútri budov, ale budú vysielané rozhlasom a televíziou. Rovnako ako v Argentíne majú študenti v tejto andskej krajine predĺžené zimné prázdniny.

V Peru, kde zomreli na chrípku štyria ľudia, začnú školám zimné prázdniny zase o týždeň skôr. Existujú totiž obavy, že školy by mohli poslúžiť chorobe ako akési inkubátory. V krajine sa nakazilo novou chrípkou 1580 ľudí. Uruguay ohlásil deväť mŕtvych, ale ministerka zdravotníctva María Julia Muňozová vyzvala na udržanie pokoja, pretože vývoj tejto novej chrípky v krajine je podobný ako u sezónnej chrípky, ktorá si každoročne vyžiada 60 až 80 mŕtvych.

Chile má 9000 nakazených a 16 mŕtvych. So 130 mŕtvymi je juhoamerický subkontinent najvážnejšie postihnutou geografickou oblasťou na svete. Celkom si podľa posledných údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb pandémie vo svete vyžiadala cez 490 obetí na životoch. Počet nakazených prekročil 110.000.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu