Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Američanky odsúdili na 12 rokov nútených prác

Euna Lee, Laura Ling, odsúdené novinárky Zobraziť galériu (2)
Euna Lee, Laura Ling, odsúdené novinárky (Zdroj: SITA)

SOUL - Komunistická Severná Kórea v pondelok udelila dvom americkým novinárkam 12-ročný trest odňatia slobody, ktorý by si mali odsedieť v tamojšom pracovnom tábore.

Súd "potvrdil vážnosť zločinu, ktorý spáchali na kórejskom národe v súvislosti s ich ilegálnym prechodom hranice," informovala Kórejská centrálna tlačová agentúra (KCNA) bez ďalšieho spresnenia. V rozsudku sa ďalej píše, že tribunál po piatich dňoch "odsúdil každú z nich na 12 rokov nápravy prostredníctvom práce".

Reportérky zadržali 17. marca na hranici medzi KĽDR a Čínou. Euna Leeová, kórejská Američanka a Laura Lingová, ktorá je čínskeho pôvodu, pracujú pre kalifornskú televíznu stanicu Current TV. V severovýchodnej časti KĽDR údajne chceli natočiť reportáž o ženách, ktorých obchodníci s ľuďmi nútia k striptízu pre internetových zákazníkov.

Chceli sa tiež stretnúť s deťmi utečencov, ktoré sa v KĽDR nachádzajú v právnom vákuu. Juhokórejská televízia YTN uviedla, že severokórejské pohraničné jednotky prekročili rieku Tumen a vstúpili na územie Číny, kde novinárky zadržali. Komunistický režim KĽDR v minulosti viackrát oslobodil zadržaných Američanov, urobil tak však zakaždým až po vyvinutí diplomatického tlaku zo strany Spojených štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu