Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za znásilnenie a lúpež dostali deväť rokov!

(Zdroj: Jupiterimages)

KOŠICE - Okresný súd Košice II dnes odsúdil štyroch mladíkov z osady z Nižného Medzeva z okresu Košice – okolie. Uznal ich vinnými za znásilnenie a lúpež. Deväť rokov v ústave so stredným stupňom stráženia dostali Patrik G. (23), Rastislav G. (25) a Kristián L. (24).

Ich mladistvého spoluobžalovaného Stanislava B. (16) súd odsúdil na dva roky podmienečne. Zároveň rozhodol o jeho prepustení z väzby na slobodu. Rozsudok nie je právoplatný. Štvorica bola pôvodne obžalovaná zo znásilnenia, krádeže a ublíženia na zdraví. Podľa záverov vyšetrovania v auguste 2008 dvakrát napadli dvoch bezdomovcov, ktorí prebývali v kotolni nedokončenej kongresovej haly hotela Centrum v centre Košíc.

„V rukách mali drevené palice, na ústach igelitové vrecúška s chemikáliou. Začali im brať šaty, poškodeného kopali, udierali rukami a stoličkou, porezali ho nožom na uchu a sekli do hlavy. Dvaja obžalovaní poškodenú znásilnili, tretí sa o to pokúsil, ale keď začala kričať, upustil od toho, pričom ju pri odchode pichol nožom do stehna. Odcudzili im mobilný telefón, peňaženku s hotovosťou, retiazku a rôzne ošatenie,“ opisuje prvý útok obžaloba.

Druhýkrát obžalovaní prepadli bezdomovcov nasledujúci deň. Ženu podľa obžaloby tentoraz znásilnili traja, štvrtý držal jej druha, ktorý jej chcel pomôcť. Po tomto útoku sa zranený bezdomovec odplazil von z budovy a požiadal okoloidúcich, aby privolali políciu. Súd na rozdiel od obžaloby prekvalifikoval krádeže na lúpež so zbraňou.

„Pri rozhodovaní o vine a treste súd vychádzal z výpovedí poškodených a dôkazov, ktoré s nimi korešpondovali. Z dokazovania vyplynulo, že obžalovaní konali po predchádzajúcej dohode, pričom mali v úmysle privlastniť si cudzie veci a na tento účel sa vyzbrojili palicami a nožom, ktoré použili,“ povedala hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová.

Prokurátor sa proti rozsudku odvolal, v prípade mladistvého Stanislava B. podal sťažnosť proti prepusteniu z väzby. Dvaja obžalovaní boli s verdiktom spokojní, ďalší dvaja podali odvolanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu