Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Trosky nie sú z airbusu, ale zrejme z lode!

Brazílske letectvo pátra po lietadle Air France
Brazílske letectvo pátra po lietadle Air France

BRAZÍLIA - Brazílske úrady vo štvrtok oznámili, že trosky, ktoré pozbierali z hladiny Atlantického oceánu, nepatria nezvestnému lietadlu spoločnosti Air France. Materiál za účelom analýzy zbierali lode s a vrtuľníky v oblasti približne tisíc kilometrov od pobrežia Brazílie.

Podľa dostupných informácií však dosiaľ zozbierané kovové úlomky pochádzajú z iného stroja prechádzajúceho oblasťou, pravdepodobne z lode. Ako v tejto súvislosti potvrdil riaditeľ brazílskej leteckej dopravy Ramon Cardoso, do tejto chvíle nedisponujú žiadnymi troskami pochádzajúcimi zo stroja, ktorý sa v pondelok stratil nad Atlantikom.

Brazílčania taktiež spochybnili fakt, že niekoľko kilometrov dlhá palivová škvrna tiahnuca sa hladinou oceánu patrí francúzskemu Airbusu. Podľa ich tvrdení môže isť rovnako tak o pohonné hmoty niektorej z lodí, ktoré sa inkriminovaným miestom predtým plavili. Lietadlo spoločnosti Air France typu Airbus 330 zmizlo z radarov na ceste z Ria de Janeiro do Paríža v pondelok.

Príčina pravdepodobnej havárie je zatiaľ neznáma, no stroj pred stratou kontaktu vyslal niekoľko automatických hlásení o poruchách. Väčšina z nich sa týkala zlyhania elektronických systémov. Intenzívne pátranie po stroji s 228 osobami na palube prinieslo lokalizáciu trosiek v oblasti asi 640 kilometrov od brazílskeho súostrovia Fernando de Noronha.

Na mieste spozorovali aj škvrnu od paliva, ktorá sa ťahá do vzdialenosti 20 kilometrov. Príčiny nešťastia zostávajú aj naďalej nejasné, no nie je vylúčený ani výbuch na palube stroja, keďže podľa leteckých analytikov sa všetko muselo udiať veľmi rýchlo a s katastrofálnymi dôsledkami. Svoje tvrdenia opierajú o fakt, že stroj nestihol vyslať ani núdzový signál vysielaný na medzinárodnej frekvencii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu