Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Situácia v Ázii: Nemáme jedlo!

Zobraziť galériu (13)

BANDA ACEH - Hrozné! Počty obetí ničivého zemetrasenia v južnej Ázii dosahujú čísla, aké si nikto nedokázal, a nechcel predstaviť. Oficiálne správy uvádzajú viac ako 125 000 obetí tsunami. Neoficiálne odhady však hovoria až o 160 000 mŕtvych!

Milióny zachránených zatiaľ ohrozujú choroby, hlad a smäd. A humanitárna pomoc zlyháva!

Najhoršie postihnutou krajinou je Indonézia. Jej ministerstvo zdravotníctva už potvrdilo 80 000 obetí. Podľa neoficiálnych odhadov ich však môže byť až 120 000! V krajinách najviac postihnutých zemetrasením - v Indonézii a na Srí Lanke - pribúdajú desiatky hromadných hrobov.

Záchranári sa sťažujú, že sa im nedarí dopraviť pomoc k tým, ktorí pred ničivou vlnou utiekli. V indonézskej oblasti Aceh je funkčné iba jedno letisko a prívaly vody zmietli niektoré cesty. Voda navyše zničila prístavy, a takisto chýba i benzín.

Objavili sa i správy o tom, že medzi ľuďmi prepukajú bitky o humanitárnu pomoc, ktorá sa k nim dostala. Koordinátor humanitárnej pomoci z OSN Jan Egeland tvrdí, že zásobovanie naberie plné obrátky o "dva či tri dni". To však môže byť pre tisícky ľudí už príliš neskoro. "Nemáme žiadne jedlo! Potrebujeme ryžu. Potrebujeme lieky. Už som nejedla dva dni," povedala pre agentúru Reuters žena z indonézskej provincie Aceh.

Stále nie je známe, koľko turistov zahynulo pri ničivej katastrofe. Thajsko zatiaľ potvrdilo 700 mŕtvych turistov, ale nezvestné sú ešte ďalšie stovky. Medzi nimi i 152 turistov z Čiech.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu