Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Slovenskí turisti sa vrátili leteckým špeciálom zo Srí Lanky

Vládny špeciál so slovenskými turistami priletel dnes do Bratislavy zo Srí Lanky postihnutou prírodnou katastrofou. Zobraziť galériu (8)
Vládny špeciál so slovenskými turistami priletel dnes do Bratislavy zo Srí Lanky postihnutou prírodnou katastrofou.

BRATISLAVA - Na bratislavskom letisku dnes pristálo vládne lietadlo s turistami, ktorí prežili prírodnú katastrofu na Srí Lanke.

V lietadle pricestovali okrem 71 Slovákov taktiež dvaja Američania žijúci na Slovensku a jeden občan Ruska.

Vo vládnom špeciáli dorazili na Slovensko hlavne klienti cestovnej kancelárie Leonardo. Lietadlo v noci na dnes dopravilo do Kolomba desať ton humanitárnej pomoci.


Turisti zo Srí Lanky sa vrátili so zmiešanými pocitmi
Turisti boli unavení a vyčerpaní, ale šťastní, že sú doma. Ako povedala mladá žena, v takýchto chvíľach si človek uvedomí, čo je v živote dôležité. Prvýkrát zažili pocit, keď si človek zachraňuje holý život a bojí sa o svoju rodinu.

Jedenásťročný Marek sa bál hlavne o otca, ktorý pomáhal ostatným. Podľa jeho matky si po návrate domov spravia Silvester a Štedrý večer v jednom dni. Bolo to dosť hrozné, aj keď nás to nezastihlo tak ako ostatných, vraví. Návštevu tejto exotickej krajiny by Marek napriek tomu odporučil kamarátom - ale až o tri roky.

Medzi cestujúcimi bol aj syn bývalého politika Petra Weissa, člen posádky Air Slovakia, ktorá na Srí Lanke čakala na plánovaný odlet 3. januára. Počas prílivových vĺn bol v hoteli na odvrátenej strane ostrova a nebol v bezprostrednom ohrození. Panika podľa neho vládla najmä medzi miestnymi obyvateľmi.

Na dcéru a sedemročnú vnučku čakali manželia z Bratislavy. Vrátili sa v poriadku, v čase prírodnej katastrofy boli na výlete v horách. Sedemročná Vaneska hrôzu videla iba v televízii. Podľa slov staršej turistky si prežitú tragédiu začali uvedomovať až v lietadle. Nevylúčila, že niektorí z cestujúcich vyhľadajú aj odbornú pomoc. Ona počas návratu spomínala na mnohých mŕtvych, ktorých poznala z hotela, či na to, ako sa snažili pomôcť ostatným.

Pre ďalšieho dovolenkára, ktorý sa dnes vrátil z postihnutej oblasti, boli najhoršie chvíle tesne po prírodnej katastrofe. Nikto nevedel, čo sa stalo, vládol tam hrozný chaos. Nikto z celého ostrova nebol na to pripravený a nebol pripravený ani žiadny evakuačný plán, hovorí. Ľudia sa museli rozhodovať sami a ani manažment hotela nevedel poradiť, či majú zostať v hoteli, alebo ujsť do vnútrozemia. "Celé to bolo peklo a som šťastný, že sme sa z toho dostali a aspoň pre nás to dopadlo dobre."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu