Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Varovanie pred novými cunami bolo preventívne

DILLÍ - Úrady na východnom pobreží Indie dnes varovali pred hrozbou ďalších ničivých vĺ cunami, ktoré v sobotu v juhovýchodnej Ázii usmrtili desaťtisíce ľudí. Vyzvali preto miestnych obyvateľov, aby opustili pobrežie. Ľudí zachvátila panika akonáhle sa ozvali poplašné sirény. Informovali o tom sveové agentury.

Úrady v indickom štáte Tamilnád pred prípadnou ďalšou katastrofou varovali po tom, čo Andamanské a Nikobarské ostrovy v Bengálskom zálive zasiahli ďalšie otrasy. Obyvatelia indického východného pobrežia začali oblasť rýchlo opúšťať.

Americký geologický ústav však oznámil, že v oblasti žiadne väčšie pootrasové vlny neboli registrované, a že ani dnes neboli zaznamenané dostatočne silné otrasy, ktoré by cunami vyvolali. Podľa seizmológa Johna Minscha by cunami mohlo spôsobiť zemetrasenie so silou minimálne 7,5 stupňa Richterovej škály.

Následné záchvevy po sobotňajších otrasoch s intenzitou takmer 9 stupňov však od nedele neboli nikdy silnejšie než 7,1 stupňa. Tamilnádske úrady pripustili, že poplach vyhlásili hlavne z preventívných dôvodov na území, ktoré bolo už predtým zasiahnuté.

Podľa očitých svedkov zneli na pobreží Tamilnádu sirény a ľudia začali do vnútrozemia unikať pešo, či v autách a autobusoch.

Ničivé zemetrasenie pri indonézskom ostrove Sumatra spôsobilo v sobotu mohutné vlny, ktoré zdevastovali pobrežie mnohých krajín juhovýchodnej Ázie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) prinútila prírodná pohroma asi päť miliónov ľudí, aby opustili svoje domovy. Z toho tri milióny osôb prišli o strechu nad hlavou v Indonézii, ktorá leží najbližšie epicentra sobotňajšieho zemetrasenia.

Počet obetí nedeľňajšej prírodnej katastrofy v juhovýchodnej Ázii podľa doterajších predbežných oficiálnych odhadov prekročil už 80.000 a pol milióna ľudí utrpelo zranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu