Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vlády v krajinách postihnutých zemetrasením: Nezvládame katastrofu!

JAKARTA/BANGKOK - Hľadať a pochovávať desaťtisícky mŕtvych, starať sa o desaťtisícky živých, ktorí prišli o domovy, nevedia, kde majú príbuzných, nemajú potraviny a z nakazenej vody im hrozia epidémie. Vlády krajín v južnej Ázii priznávajú: Nevieme to zvládnuť! Počet mŕtvych včera vzrástol až na 80-tisíc a Červený kríž sa obáva, že ich je do stotisíc!

Počet mŕtvych rastie hrôzostrašným tempom. Medzinárodný výbor Červeného kríža sa obáva, že ich môže byť vyše stotisíc! Zatiaľ sa nevie, koľko obetí je na ostrovoch Andamany a Nikobary, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti epicentra zemetrasenia. Tieto súostrovia tvorí asi 550 ostrovčekov. Už tisíce rokov na nich žije šesť kmeňov, ktorých členovia sa živia lovom a zberom plodov. Ako odev používajú iba kôru stromov alebo listy. "Sú pokračovaním praveku. Ak sme o nich prišli, India i svet stratili kus rôznorodosti," hovorí indický vedec Adžoj Bagči.

Aj tí, ktorí prežili, sú však ohrození. Podľa OSN až 5 miliónov ľudí potrebuje naliehavú pomoc sveta. Thajsko už priznalo, že nemá nástroje, aby zvládlo katastrofu takýchto rozmerov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že epidémie v južnej Ázii môžu zabiť rovnaký počet ľudí, ako zahubili vlny tsunami. Záchranári sa obávajú prepuknutia epidémií cholery a malárie z rozkladajúcich sa tiel a znečistených vodných zdrojov. Chorí ľudia by sa ani nemali kde liečiť, pretože všetky nemocnice sú preplnené. "Ľudia naliehavo potrebujú pitnú vodu, potraviny a hygienické potreby," zdôrazňuje Dávid Nabarro z Krízového štábu WHO.

Turisti by podľa hygienikov mali čo najskôr odletieť domov, ale aj tak nebudú mať istotu, či si nepriniesli nákazu. Doma by sa mali zveriť do rúk lekárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu