Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Počet mŕtvych po zemetrasení môže dosiahnuť 100 tísíc

JAKARTA - Prívalová vlna, ktorá zasiahla v nedeľu pobrežné oblasti Ázie a Afriky, si vyžiadala už viac ako 80 000 obetí na životoch. Oznámila to agentúra AFP po tom, čo Indonézia nahálasila novú, ale stále priebežnú bilanciu strát 45.268 mŕtvych.

S týmto počtom mŕtvych je Indonézia najpostihnutejšou krajinou regiónu. Odborníci OSN predpovedajú, že konečná indonézska bilancia sa bude pohybovať medzi 50.000 až 80.000 obetí.

Srí Lanka stratila 22.493 osôb, India približne 11.000 a Thajsko 1829. K menej postihnutým štátom patrí Barma s 90 mŕtvymi, Malajzia s 65 obeťami a Maledivské ostrovy s 67 usmrtenými ľuďmi. Desaťtisíce ľudí sú stále nezvestní.

Počet obetí, ktoré oznámilo indonézske ministerstvo zdravotníctva, se vzťahuje k 15:20 GMT (16:20 SEČ). Agentúry však upozorňujú, že nejde o konečnú bilanciu, ktorá bude podľa nich horšia.

Medzinárodný výbor Červeného kríža upozorňuje, že možno dospieť až k číslu sto tisíc obetí. "Neprekvapilo by ma, keby sme sa dostali na sto tisíc (mŕtvych), keď sa dozvieme, čo se stalo na Andamanských ostrovoch a na Nikobaroch," povedal dnes novinárom na tlačovej konferencie v Ženeve Peter Rees, vysoký predstaviteľ Mezinárodného červeného kríža.

Prívalová vlna zasiahla v nedeľu najviac Indonéziu, Srí Lanku, Indiu a Thajsko, v menšej miere aj Somálsko, Keňu, Tanzániu a Seychellské ostrovy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu