Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Obama navštívil Irak

Barack Obama
Barack Obama

BAGDAD - Americký prezident Barack Obama v utorok na záver svojej prvej veľkej zahraničnej cesty od nástupu do úradu navštívil Irak. Stretol sa s vrchným veliteľom amerických vojsk v Iraku Rayom Odiernom, ako aj s americkými vojakmi v Camp Victory, najväčšej americkej vojenskej základni v krajine.

Obama sa telefonicky spojil aj s irackým prezidentom Džalálom Talabáním a premiérom Núrím al-Málikím. Pôvodný plán presunúť sa vrtuľníkom do bagdadskej Zelenej zóny, kde sídlia iracké vládne inštitúcie, americká delegácia na poslednú chvíľu zrušila. Oficiálnym dôvodom bola zlá viditeľnosť.

Obamov tím sa už dlhšie zaoberal otázkou, či prezidentovu cestu ukončiť v Iraku alebo v Afganistane. Nakoniec sa rozhodol pre Irak, a to najmä pre to, že táto krajina je bližšie k Turecku, kde mal Obama svoju zahraničnú cestu oficiálne ukončiť.

Obama počas svojej prvej zámorskej cesty vo funkcii prezidenta navštívil aj Veľkú Britániu, Francúzsko, Nemecko a Českú republiku a zúčastnil sa na summitoch NATO, EÚ-USA a skupiny G20. Zastávka v Iraku bola jeho prvou návštevou v tejto krajine od nástupu do úradu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu