Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

USA nevedú vojnu proti islamu, tvrdí Obama

Barak Obama
Barak Obama

ANKARA - Spojené štáty nie sú a nikdy nebudú vo vojne s islamom. V prejave na pôde tureckého parlamentu to v pondelok vyhlásil americký prezident Barack Obama. "Budeme pozorne počúvať, premosťovať nedorozumenia. Budeme zdvorilí, a to aj vtedy, keď budeme mať iný názor," načrtol Obama politiku Washingtonu voči moslimskému svetu.

Americký prezident poslal z Ankary odkaz aj do Iránu, ktorý vyzval, aby sa vzdal snaženia o vlastnenie jadrovej zbrane. "Iránski lídri sa musia rozhodnúť, či chcú mať zbraň, alebo lepšiu budúcnosť pre svojich občanov," povedal Obama.

Prezident potvrdil podporu takzvanej cestovnej mape, medzinárodnému mierovému plánu pre Blízky východ, ako aj výsledkom blízkovýchodnej konferencie v Annapolise, ktoré minulý týždeň odmietol nový šéf izraelskej diplomacie Avigdor Lieberman.

"Poviem to veľmi jasne: Spojené štáty neochvejne podporujú princíp dvoch štátov, Izraelu a Palestíny, existujúcich v mieri a bezpečnosti bok po boku. Toto je cieľ, s ktorým súhlasili všetky strany v cestovej mape aj v Annapolise. A toto je cieľ, o ktorého dosiahnutie sa budem ako prezident aktívne usilovať," povedal Obama.

Turecko je podľa amerického prezidenta "rozhodujúcim spojencom" Washingtonu. Obama sa Ankare poďakoval za sprostredkovanie nepriamych rozhovorov medzi Izraelom a Sýriou, ako aj za iné mierotvorné snahy v regióne.

Americký prezident zopakoval, že Turecko by sa podľa neho malo stať členom Európskej únie. "Turecko je spojené s Európou nielen mostmi nad Bosporom. Európa rôznorodosťou etník, tradícií a vier nestráca, ale získava. Členstvo Turecka by európske základy len ešte viac posilnilo," povedal Obama.

Obama na návšteve Turecka potvrdil svoje výroky z roku 2008 týkajúce sa vyvražďovania Arménov osmanskými Turkami začiatkom 20. storočia, pričom sa tentoraz vyhol citlivému slovu genocída. "Nuž, moje názory sú zaznamenané a ja som ich nezmenil," vyhlásil Obama po boku s tureckého prezidenta Abdullaha Güla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu