Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

V Maďarsku podpálili dom rómskej predstaviteľky! 

(Zdroj: Jupiterimages)

BUDAPEŠŤ - Neznámi páchatelia zapálili dnes dom členky miestnej rómskej správy v maďarskom meste Tatárszentgyörgy (asi 50 kilometrov južne od Budapešti). Dom stojí v blízkosti miesta, kde vo februári zabili rómskeho otca s päťročným synom. Otca (27) a jeho syna zastrelili útočníci, keď obaja utekali z horiaceho domu. Páchateľov doteraz nenašli.

"Podpálený dom patrí Lidii Horváthovej, podpredsedníčke miestnej rómskej správy. Vinníci použili materiál, ktorý urýchľuje šírenie ohňa," uviedol riaditeľ kriminálnej polície v Budapešti Péter Papp. Dodal, že polícia už začala vypočúvať svedkov.

Horváthová podľa agentúry MTI uviedla, že je členkou civilných milícií a v čase útoku na jej dom bola na obchôdzke v inej časti obce. Dom začal horieť medzi treťou a štvrtou hodinou ráno.

Rómske civilné milície zriadili po februárovom útoku na otca so synom, pretože rómski obyvatelia "žijú od toho času v strachu", vysvetlila Horváthová. Útoky na domy obývané príslušníkmi rómskej menšiny v Maďarsku si v minulom roku vyžiadali štyri obete. Páchateľov sa doteraz nepodarilo vypátrať.

Zástupcovia rómskych iniciatív predpokladajú, že tieto činy mali rasistické pozadie. K útokom podľa ochrancov ľudských práv prispieva štvavá kampaň polovojenskej krajne pravicovej Maďarskej gardy, ktorá usporadúva pochody v obciach obývaných touto menšinou a demonštruje proti kriminalite páchané údajne Rómami. Jeden z pochodov sa v roku 2006 konal aj v obci Tatárszentgyörgy. V desaťmiliónovom Maďarsku žije asi 500 tisíc Rómov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu