Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vtáky príčinou núdzového pristátia na Hudsone, potvrdili úrady

Lietadlo pristálo na rieke Hudson Zobraziť galériu (5)
Lietadlo pristálo na rieke Hudson

NEW YORK - Okamžite som vedel, že je zle, povedal Chesley Sullenberger (57), kapitán amerického lietadla, ktoré v januári so 155 ľuďmi na palube núdzovo pristálo na rieke Hudson v New Yorku.

V programe 60 Minutes americkej televízne siete CBS hovoril o "odpornom" pocite, keď zistil, že niečo nie je v poriadku a jeho prvou reakciou boli pochybnosti.

Ako dnes informuje BBC, americké úrady potvrdili kolíziu lietadla s vtákmi, ktoré sa dostali do oboch motorov, a tento týždeň zverejnili záznam komunikácie medzi letovou kontrolou a pilotom. Sullenberger na nahrávke zo 16. januára pokojne oznamuje, že stroj zasiahli vtáky. Na otázku, či je schopný vrátiť na letisko odpovedal - neschopný - a jeho posledné slová boli - mierime do Hudsonu.

Sullenberger po zlyhaní motorov lietadla pristál na rieke Hudson a zachránil všetkých 155 ľudí na palube. Pilot ich pred manévrom upozornil, aby sa čo najpevnejšie pripútali. "Mali sme sa iba pevne pripútať. Každopádne, pri núdzovom pristávaní odviedol skvelú prácu, všetka česť," uviedol jeden z cestujúcich. "Letel som už mnohokrát, ale toto bolo obdivuhodné," dodal ďalší. Kapitán po pristátí skontroloval, či na palube nikto nezostal a z lietadla odišiel ako posledný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu