Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ženy majú právo na potraty, tvrdí Obama

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vo štvrtok podporil "právo ženy na slobodnú voľbu" počas 36. výročia rozhodnutia Najvyššieho súdu, na základe ktorého majú ženy ústavné právo na podstúpenie umelého prerušenia tehotenstva.

"Na 36. výročie (procesu) Roe verzus Wade si pripomíname, že toto rozhodnutie nielenže chráni ženské zdravie a reprodukčnú slobodu, ale zastáva aj širší princíp: že vláda by nemala zasahovať do našich najsúkromnejších rodinných záležitostí," uviedol Obama v písomnom stanovisku. "Zostávam odhodlaný chrániť ženské právo voľby," dodal šéf Bieleho domu.

V roku 1973 Najvyšší súd v rámci procesu "Roe verzus Wade" precedentným spôsobom de facto uzákonil v Spojených štátoch jednu z najmenej reštriktívnych potratových noriem na svete. V prípade sa angažovali konzervatívne náboženské skupiny bojujúce proti umelým prerušeniam tehotenstva, tzv. pro-life aktivisti, a z tejto otázky sa im podarilo urobiť celospoločenskú tému.

Podľa výskumov však väčšina Američanov zastáva v tejto veci liberálny názor a uprednostňujú právo ženy na slobodnú voľbu. Podľa údajov Americkej konferencie katolíckych biskupov (USCBB) je len 11 percent obyvateľov Spojených štátov za absolútny zákaz potratov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu