Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pri konvoji s poľským a gruzínskym prezidentom sa strieľalo!

(Zdroj: SITA)

TBILISI – V blízkosti konvoja s gruzínskym a poľským prezidentom, ktorý sa pohyboval na gruzínskom území neďaleko hraníc so separatistickým regiónom Južné Osetsko, v nedeľu večer strieľali neznámi útočníci. Konvoj podľa poľských médií smeroval do utečeneckého tábora, po incidente zmenil trasu.

Pri incidente sa nikto nezranil. Gruzínsky prezident Michail Saakašviliho z incidentu obvinil ruských vojakov, ktorí strážili kontrolné stanovisko. "Úprimne, nečakal som, že Rusi začnú strieľať. Realita je taká, že rokujeme s nevyspytateľnými ľuďmi. Neboli radi, že vidia nášho hosťa, ani že vidia mňa," povedal Saakašvili. Podľa výpovede svedka z konvoja môžu za incident juhoosetské zložky, ktoré strieľali do vzduchu.

„Viem, že do konvoja strieľali Rusi,“ vyhlásil Kaczyński. Rusko a Južné Osetsko však účasť svojich vojakov na incidente popreli. Podľa AP existuje televízny záznam z incidentu, z ktorého ale nie je jasné, kto a odkiaľ strieľa. Juhoosetský prezident Eduard Kokojty naopak označil incident za provokáciu zo strany oboch prezidentov.

K tejto verzii sa prikláňa aj Gazeta Wyborcza, poľský prezident pravdepodobne vedel, že na juhoosetských hraniciach sú Rusi a spoločne so Saakašvilim naplánoval túto provokáciu, konštatuje denník. Na jednej strane mal Kaczyński pravdu, pretože Gruzínsko treba podporovať a Rusko nemôže svetu brnkať po nose, keď prijíma záväzky, ktoré potom neplní.

Ale cesta prezidentov do hôr sa mohla skončiť tragicky, konštatuje denník, ktorý súčasne pripomína, že na začiatku kolóny bolo nepochopiteľne – vozidlo s novinármi . Poľský prezident Lech Kaczyński je v Gruzínsku ako oficiálny hosť vlády na oslavách piateho výročia ružovej revolúcie, ktorá vyniesla k moci práve Saakašviliho.

"Počuli sme streľbu z guľometov asi 30 metrov od miesta, kde som stál," uviedol Kaczyński. Európska únia by podľa neho mala vyvodiť z incidentu závery "skôr, než bude neskoro". Vzťahy v regióne sú na bode mrazu po augustovom rusko-gruzínskom vojenskom konflikte, keď Tbilisi vyslalo do proruského Južného Osetska armádu. Rusko ale gruzínskych vojakov z oblasti rýchlo vytlačilo. Južné Osetsko a ďalšia separatistická provincia, Abcházsko, potom vyhlásili nezávislosť, ktorú Moskva uznala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu